Årets gulsparv 2015 – Märkplats Venan

Under torsdagskvällen fick Märkplats Venan i Örebro ta emot Årets gulsparvpris som delas ut av Närkes Ornitologiska Förening.

Sedan 1979 har Märkplats Venan ringmärkt 45.864 fåglar av 127 olika arter.

Närkes Ornitologiska Förening instiftade för två år sedan ett pris kallat Årets gulsparv. Det ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelskydd, fågelintresse eller fågelforskning.

I samband med föreningens årsmöte på torsdagskvällen delades priset ut för andra gången. Priset på 10.000 kronor och en snygg akvarell av konstnären Stefan Gustafsson går till Märkplats Venan.

Här är motiveringen:
Årets gulsparvpris 2015 går till en grupp som är mycket viktig för både fågelintresset och fågelforskningen. De har under snart 40 år kommit tusentals fåglar inpå livet, och de har också sett till att många hundra andra fågelvänner har kommit fåglarna på klappavstånd, en upplevelse som blivit ett minne för livet för många. Men den här gruppen av hängivna får framför allt priset för att de oförtrutet fortsätter att sätta upp sina nät, fånga in ännu en blåmes, sätta på ännu en ring och på så sätt bidra till att kunskapen om fåglarna blir större.

Priset delas ut till Leif Sandgren och Lennart Eriksson på Märkplats Venan. Det är ett kollektivt pris och andra som gjort stora insatser vid Märkplats Venan är bland andra Johan Åhlén och Per Wedholm. Här kommer en bakgrund:
När Leif Sandgren, som jobbat med ringmärkning sedan 1965, kom till Örebro 1978 började han leta efter en lämplig plats där han kunde ringmärka fåglar. Han gjorde ett försök på hösten vid Venakullarna och lyckades få in hela åtta blåhakar.
– Då förstod jag att det var en bra plats, säger han.

De första åren jobbade Leif ensam med ringmärkningen. Några år senare anslöt Lennart Eriksson och Johan Åhlén. På senare år har även Per Wedholm börjat ringmärka vid Märkplats Venan.
Vid Märkplats Venan finns flera olika fångstplatser vid Oset/Rynningeviken, alltså platser där man sätter upp näten. Det är vid Venastugan, Rävgången, Stentornet och Näsbybäcken. Utöver dessa fångstplatser arbetar man också med att ringmärka speciella arter på andra platser.
– Att skåda fåglar är en sak. Det här ger ytterligare en dimension, att få chansen att titta på fågeln ger en stor kunskap om arter, om ålder och fjäderdräkt, förklarar Leif.

Leif Sandgren har i huvudsak haft ansvaret för ringmärkningen vid Rynningeviken/Venan. Lennart Eriksson har jobbat med flera projektarter, bland annat mindre hackspett, kärrsångare och pungmes.
– Det har varit många fina ögonblick. En gång satte vi nät på natten ute på Venamaden. I mörkret och blötan hittade vi både morkulla och pärluggla i näten, berättar Leif.
– En annan gång var jag ute och letade efter ett bo till brun kärrhök. Plötsligt satt en rördrom i vassen som jag lyckades fånga och ringmärka. Det var verkligen överraskande.
Leif Sandgren berättar också om när han och Lennart Eriksson i slutet av september 2009 upptäckte en törnskata som var ovanligt sen. Efter mycket om och men fastställde de att det var en törnskata av den ovanliga arten: rödhuvad törnskata. Eftersom den stannade kvar flera veckor vid Venakullarna blev den en folkvandring av fågelskådare som ville se den rara fågeln.

Återfynden från ringmärkningen är inte många, ”bara” 311 stycken, men desto roligare när de kommer. En näktergal från Venan återfanns i Kenya, och när en näktergal märkt i Kenya fastnade i näten i Venan fick Leif kontakt med sina kollegor flera hundra mil söderut. Det renderade i ett besök och en träff med ringmärkarna i Kenya.
Genom åren har Märkplats Venan haft många öppna arrangemang som till exempel Klappa en fågel. Ringmärkarna har visat hundratals människor hur det går till när man ringmärker en fågel, och det är många av besökarna som har fått chansen att komma fåglarna riktigt nära inpå livet.
Sedan starten 1979 har Märkplats Venan ringmärkt totalt 45.864 fåglar av 127 arter. Man kan notera att Leif och hans kompanjoner fick en ny märkart under 2014, det var en gråsparv som ringmärkarna länge väntat på.

sv_SESwedish