Av kenthalttunen

-

30 juli, 2018

Osannolika häckningar av busksångare i Örebro

I år har minst tre par busksångare häckat på Snötippen vid Oset i Örebro.

Det är minst sagt ovanligt med tanke på att det endast finns en konstaterad häckning i Närke under alla år.

– Jag är förvånad själv, men jag har haft koll på paren och ringmärkt några av individerna, säger Lennart Erikssson.

 

För tredje året i rad har busksångare suttit och sjungit vid Snötippen i Oset. Den första busksångaren noterades hannen sjunga 14 maj. Nästa hanne kom den 25 maj, och ytterligare en kom och sjöng den 30 maj.

– De brukar komma i omgångar, det vet jag av erfarenhet från mina uppföljningar av kärrsångare, berättar ringmärkaren Lennart Eriksson.

I år har han haft lite extra koll på busksångaren i området, och han blev lite förvånad när han såg att herr och fru busksångare matade ungar i boet. Även den andra hannen hittade en partner och även de matade ungar i boet. Alltså minst två säkra häckningar av busksångare i landskapet.

– Ovanligt eftersom busksångaren är en östlig art och en art som är väldigt ovanlig som häckart i Närke, konstaterar Lennart.

 

Det finns enligt Artportalen bara en säker häckning i landskapet: det är 2005 då Lennart Eriksson och Johan Åhlén hittade en bo på just Snötippen i Oset.

Kanske ännu mer förvånad blev det när Lennart såg hane och hona nummer tre börja bygga bo, men den häckningen gick förmodligen åt skogen. Det fanns också observationer på en fjärde individ, en hanne i andra delen av juni på samma plats.

– Det är ju osannolikt att vi skulle ha flera revir på en så liten yta och att det dessutom är flera häckningar, menar Lennart.

 

Busksångaren är en östlig art som vanligtvis häckar i Ryssland och och södra Finland. Den första busksångaren noterades i Sverige 1958 och har sedan dess blivit vanligare och vanligare, oftast har den setts i de östliga och nordliga landskapen. Antalet säkra häckningar är dock få. Tittar man i Artportalen hittar man mindre än tio säkra häckningar sedan år 2000. De allra flesta av dessa finns längre österut och norrut.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish