Av kenthalttunen

-

5 februari, 2019

Rapportera in alla berguvar du ser eller hör

BirdLife Sverige har utsett berguv till riksinventeringsart 2019 och 2020.
Orsaken är att det från många håll i landet rapporteras om minskande förekomst. i Närke finns bara en handfull revir kvar.
För att få en bättre bild över berguvens situation och förstå orsakerna till den eventuella minskningen behöver arten följas upp.
Rapportera därför in alla dina observationer på Artportalen. Under inventeringsperioden, 1 februari – 31 juli, blir alla rapporter dolda.

Berguven har vid sju tidigare tillfällen varit föremål för riksinventering. Den första gjordes 1943 till 1948. Berguven fridlystes 1950 eftersom den uppvisade en minskande förekomst med bara 455 par. Under 1960-talet drabbades uvarna av förgiftning, då bytesdjuren hade höga halter av kvicksilver som de fått från kvicksilverbetat utsäde. Nya riksinventeringar gjordes därför under åren 1964–65 och 1974–75. Resultatet från dessa inventeringar var nedslående och visade att antalet berguvar hade minskat kraftigt. Beståndet var vid denna tid mindre än 200 par i hela landet.

Räddningsaktioner drogs igång 1969 genom Berguv Sydväst på Västkusten. Det projektet fick flera uppföljare i Sverige, och genom uppfödning och utplantering av berguv ökade beståndet till 613 besatta revir vid riksinventeringen 1998–99. Ytterligare en riksinventering gjordes sedan 2008–09, och då sågs en minskning igen till 474 revir.

Här kan du läsa mer om berguvinventeringen.

Det huvudsakliga målet för riksinventeringen av berguv är att undersöka berguvens aktuella numerär i Sverige samt att bedöma artens status och om det finns behov av ökat skydd av dess häckplatser.

Mätbara delar av målet är att undersöka:

  • Antalet besatta berguvsrevir
  • Antalet tomma bergsbranter där uvar funnits tidigare

I varje regionalförening finns kontaktpersoner utsedda som tar emot uvrapporterna. I Närke är det Ronnie Lindqvist som är kontaktpersoner för berguvinventeringen. Det är framtaget en inrapporteringsblankett som vi önskar att så många som möjligt kan använda och sända in till sin kontaktpersonen. Anledningen till blanketten är att vi vill få en mer enhetlig rapportering som också kan ges svar på i vilka miljöer berguven finns, vilket födounderlag den har samt vilka hotbilder som kan finnas. Det går också att rapportera på Artportalen där en högre skyddsklassning kommer att gälla under häckningstid 1 februari till 31 juli där dina rapporter automatiskt döljs för allmänheten.

Hur inventeringen går till kan du läsa mera om på denna sidan Där finns inventeringsmetodiken beskriven och inventeringsprotokollet att ladda ner.

Hjälp BirdLife Sverige och Närkes Ornitologiska Förening! Gör en insats och lyssna av lämpliga miljöer under våren. Skymningen är den optimala tiden att lyssna efter uvens mäktiga dova hoande.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish