Av kenthalttunen

-

17 februari, 2019

Rödhalsad gås siktad både i Kvismaren och Tysslingen

Strax efter klockan 10 på söndagen upptäckte Åke Pettersson hur en rödhalsad gås flög förbi Öby kulle i Kvismaren och landade på Hammarmaden.
Den fanns där cirka 30 minuter innan den lyfte och flög mot nordväst.
Fågeln larmades ut och flera skådare hade koll på var den skulle ta vägen.
Det tog inte lång stund innan skådare vid södra tornet i Tysslingen såg att det kom en flock med cirka 120 sädgäss som flög rakt västerut. Men avståndet var långt, och när flocken med sädgäss kom fram mot Kilsbergskanten vek den av och flög mot nordost.

Vid Rånnesta i norra delen av Tysslingen stod Roine Magnusson. Han såg på de lokala larmen att den rödhalsade gåsen hade lämnat Kvismaren. Sedan såg han en flock med sädgäss som fällde och landade vid gården Älgesta vid norra delen av Tysslingen.
–  Jag sa till några skådare att nu kommer den nog i den där flocken med sädgäss, berättar Roine.
Han såg aldrig när den rödhalsade gåsen landade men den var inte svår att upptäcka när den gick och betade på en åker med kortväxt grön gröda.
– Kul, det är ju inte varje dag man har sådan flax, säger han.
Observationen av den rödhalsade gåsen är det fjärde i Närke genom tiderna. Tre av fynden har varit fynd i Kvismaren. Det här fjärde fyndet under söndagen är både i Kvismaren och Tysslingen, och följaktligen det första fyndet någonsin i Tysslingen.
Det första fyndet i Närke var 24 mars 1998 i Kvismaren. Det andra fyndet dröjde till 13-14 oktober 2014, också det i Kvismaren. Sedan fanns en rödhalsad gås i samma område från den 13 mars till 1 maj 2015.

Skådare tittar på den rödhalsade gåsen när det går och betar på ett fält i norra delen av Tysslingeområdet. Foto: Torbjörn Arvidson

Under hela söndagen var den skådarvänlig när den gick omkring i norra delen av Tysslingen.

Under måndagen var det något svårare att återfinna den rara fågeln. Under förmiddagen sågs den från norra tornet i Tysslingen när den var på isen. Sedan flög den iväg men kunde återfinnas norrut på ett fält vid Hälleby gård. Där blev den en stund innan den vid lunchtid återfanns vid södra delen av Tysslingen. Där blev den inte långvarig och lite senare var den tillbaka i norra delen av Tysslingen igen där den kunde skådas bra men på långt håll.

 

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar