Projekt pilgrimsfalk 2015

Under fredagen kom personal från Nordens Ark till Fjugesta med tre unga pilgrimsfalkar.

De placeras i en bur några dagar innan de är flygfärdiga.

– Det vore jättekul om vi kunde få en häckning i Närke, säger Leif Bertilsson.

 

I år är det tionde året som unga pilgrimsfalkar placeras ut i Västernärke. De första åren var det utsättning i Kilsbergen, men under de senaste åren placeras de unga falkarna i en bur på staket på silon i Fjugesta.

Dick Liljegren och Josefina Pehrson från Nordens Ark, som under fredagen kom med tre pilgrimsfalkar till Fjugesta, passade på att berätta lite om falkarna.

– Den här honan är 34 dagar gammal och väger närmare ett kilo. När hon föddes vägde hon 32 gram. Hon växer fort med andra ord, berättade Dick.

De tre falkarna placeras nu i en så kallad hackbox på taket på silon i Fjugesta, det är en slags bur där de ska vänja sig vid sin nya miljö.

– På fredag den 3 juli öppnar vi buren och då är falkarna redo att börja flyga, berättar Leif Bertilsson.

– Det är lite kritiskt de första timmarna och dagarna innan falkarnas vingar bär ordentligt, men vi har bra bevakning och hjälper falkarna upp på taket igen om de inte klarar av att flyga på egen hand.

Det är medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening och Naturskyddsföreningen i Örebro län som ser till att falkarna bevakas och som också ser till att falkarna stödmatas den första tiden.

Efter fem-sex veckor beräknas falkarna klara sig på egen hand.

– I Västerås har man fått en häckning, det vore kul om vi kunde en här i närheten också, säger Leif Bertilsson.

 

Av KH

 

Ps. På fredag, den 3 juli klockan 14, ska buren till falkarna öppnas. Då är alla hjärtligt välkomna att vara med och bevaka falkarna under de första kritiska timmarna.