Resultat 2014

Delar av laget vid Rosenbergsstugan i Oset, bl.a. Gun Isacsson och Viveka Lundmark. Foto: Rolf Hagström

Sex torn i Närke deltog och Rysjötornet noterade flest arter, hela 82 arter. De sex tornen i Närke lyckades tillsammans observera hela 111 olika arter, det är det bästa resultatet sedan starten 2011.
Bästa torn i Sverige fanns på Öland, de observerade 103 olika arter.
Många deltog i kampen och ännu fler kom och hjälpte till att upptäcka arter i närheten av de tävlande tornen.

Klockan 05.00 samlades skådare runt om i Sverige vid ett antal, över 60 stycken, fågeltorn för att delta i den nya Finnkampen. Det är en landskamp där man tävlar i att hitta så många arter som möjligt under åtta timmar. I Närke deltog sex olika torn/platser. Bäst vad gäller antalet observerade arter var Rysjötornet i Kvismaren (Per Karlsson Linderum och Pelle Barkengren). De lyckades samla ihop hela 82 arter. Det resultatet räckte också till en elfte plats bland tornen i Sverige.
– Vi har haft bra väder med det var svårt att hitta till exempel en skata, den fick vi som kryss nummer 80, berättar Per Karlsson Linderum.
Andra lite ovanliga arter från tornet var: dvärgmås, svarttärna, gravand, spetsbergsgås, pilgrimsfalk och pungmes.

Norra tornet i Tysslingen (Helny Olsson, Lennart Eriksson, Kent Halttunen med god hjälp av Gunnar Rehn och Jan Andersson) noterade 78 arter under kampen som pågick fram till klockan 13.
– Fantastiskt fint väder och så vindstilla jämfört med i fjol. Nu gick det ju att höra trastar och sångare på ett helt annat sätt, konstaterade Helny Olsson.
– Och så fick vi se årets första rödstjärt, en grann hanne visade upp sig snyggt.
Även i Tysslingen noterades spetsbergsgäss. Här piggade en förbiflygande stenfalk upp de tävlande strax innan klockan hann slå 13. Tysslingetornets 78 arter innebar en 16:e plats bland tornen i Sverige.

Ett tävlande lag fanns vid Rosenbergsstugan i Oset. Laget bestod av : Åsa Bengtsson, Erik Sjögren, Rolf Hagström, Gun Isacsson och Ronnie Lindqvist. De fick ihop 70 arter och lyckades bland annat se den rödspov som funnits i området.
I Välakärren samlades Nils-Erik Ström, Björn Ander, Jan Korslid och Britt-Louise Korslid för att ta sig an kampen i den nybyggda tornet. De hade det lite kallt i skuggan men samlade ihop 51 arter.
– Det här är en väldigt trevlig form av fågelskådning, berättade Nils-Erik Ström.

Björka lertag i Kumla hade också begåvats med ett tävlande lag bestående av: Jonas Engzell, Hans Waern, Gunnar Eriksson och Gunnar Nilsson. De fick ihop 46 arter och noterade bland annat råka, strandskata och lärkfalk.
– Kör man på några år kommer det här bli en slags bra inventering, eftersom man gör på samma sätt år efter år. Och trevligt är det också, säger Jonas Engzell.

Tage Carlsson var lagledare för gänget i Vibysjön som också bestod av Kent Larsson och Anders Eriksson.
– Fantastisk morgon med solen som värmde direkt, underbart och vi har haft det väldigt trevligt under dagen, berättade Tage Carlsson. I Vibysjön fick man ihop 42 arter.

Resultat i Närke:
Rysjötornet, Kvismaren: 82 arter
Norra tornet, Tysslingen: 78 arter
Rosenbergsstugan, Oset: 70 arter
Välakärren, Vretstorp: 51 arter
Björka lertag, Kumla: 46 arter
Tornet, Vibysjön, Vretstorp: 42 arter

sv_SESwedish