Projekt Pilgrimsfalk 2022

Ulf Eriksson håller upp en av de fyra unga pilgrimsfalkar som ringmärktes i början av juni i Fjugesta. Foto: Jonas Forsberg

Fyra välmående unga falkar ringmärktes

I början av juni rinmärktes fyra unga pilgrimsfalkar på taket på silon i Fjugesta.
Ringmärkare var Ulf Eriksson från Arboga.
-Kul att det går bra för ”våra” falkar och att de får fram ungar varje år, säger Leif Bertilsson som jobbat med falkprojektet i Västernärke i många år.

Vägde närmare 600 gram

Den 18 maj kläcktes första ägget av fyra i bolådan i Fjugesta där pilgrimsfalkar häckar sedan fyra år tillbaka. Den 7 juni, när falkungarna var cirka 20 dagar gamla, var det dags att ringmärka de unga pilgrimsfalkarna.
Ulf Eriksson, som har licens för att märka falkar, kom från Arboga för att utföra arbetet.
De fyra ungarna plockades ur bolådan för att sedan mätas, vägas och för att få en färgringar runt benen.
De unga pilgrimsfalkarna vägde mellan 580 och 600 gram.
– Det är första gången falkarna i Fjugesta får fram fyra unga, de tidigare åren har det varit tre, berättar Leif Bertilsson.
– Extra kul att det går bra för pilgrimsfalkarna här eftersom vi får rapporter om att det är sämre ute i landet.

Få pilgrimsfalkar på 70-talet

I början av 1970-talet fanns bara ett fåtal par kvar av häckande pilgrimsfalk i Sverige. Då startade

Naturskyddsföreningen ett projekt för att rädda världens snabbaste fågel. På Nordens Ark i Bohuslän födde man upp pilgrimsfalkar som sedan sattes ut som ungfåglar på olika platser i landet, främst i Mellansverige.

I Norrland finns en stabil stam av pilgrimsfalkar, likaså på Västkusten. Tanken med att sätta ut falkar i Mellansverige är att få ihop de båda populationerna.

Första häckningen i Närke på 60 år

För fem år sedan, 2018,  visade ett par tecken på att man vara beredd att börja häcka, och 2019 lyckades paret få fram tre ungar. Det var den första häckningen i Närke på över 60 år. Sedan dessa har det blivit lyckade häckningar varje år.

För att få fler pilgrimsfalkar att häcka i vårt område har Närkes Ornitologiska Förening ansvarat för att två bolådor avsedda för pilgrimsfalk har monterats upp på två olika platser inne i Örebro.

Videoklipp på NOFs FB-grupp

Under sommaren fanns det en webb-kamera i bolådan i Fjugesta. För den som är med i NOFs Facebookgrupp publicerades det med jämna mellanrum som videoklipp om hur det gick för falkarna, bland annat när de får mat av föräldrarna.

sv_SESwedish