Resultat 2013

Rysjötornet i Kvismaren visade sig vara en bra plats när Fågeltornskampen avgjordes under lördagen. Ungdomsgruppen inom Närkes Ornitologiska Förening lyckades observera 79 olika arter, bland annat dvärgmås och silltrut.
Det räckte till en 15:e plats i hela landet, bland 61 tävlande torn. Bäst i Sverige blev ett Stockvikens torn på Gotland som prickade in 100 arter.
Fem lag i Närke deltog när lagen bemannade tornet från klockan 5 på lördagsmorgonen morgonen till klockan 13.

Det är tredje gången som Fågeltornskampen i Sverige arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening. Det är också tredje gången torn/plattformar från Närke är med och tävlar.
I år deltog fem torn:
* Rysjötornet, Kvismaren
* Öby kulle, Kvismaren
* Rosenbergsstugan, Oset
* Björka lertag, Kumla
* Norra tornet, Tysslingen.
Reglerna är enkla, det gäller att observera så många arter som möjligt klockan 5-13.
I år, liksom tidigare år, satsade NOF:s ungdomsgrupp på att bemanna Rysjötornet i Kvismaren. Till sin hjälp hade man duktige skådaren Per Karlsson Linderum.
– Vi har haft en bra morgon och dag, vi har bland annat sett dvärgmås och silltrut, berättar han.
Till tornet har det också vid sidan av de tävlande kommit en rad besökare; närmare 30 personer besökte Rysjötornet och en del hjälpte till att hitta nya arter. Det blev totalt 79 arter och därmed blev ungdomsgänget bäst i Närke.
På andra plats kom Tysslingegänget, som stod i Norra tornet.
– Det har varit lite blåsigt och svårt att höra bland annat trastar, berättar Helny Olsson som var en av de tävlande i Tysslingen.
–  Vi har haft en del kul, bland annat rödstjärt och lärkfalk.
På Öby kulle stod Tord Larsson och Håkan Carlestam. De båda lyckades leta rätt på en hornuggla direkt på morgonen. De lyckades få ihop 67 arter och därmed en tredjeplats i Närke.
På fjärde plats placerade sig gänget som stod vid Rosenbergsstugan i Oset. De fick ihop 64 olika arter, bland annat: svartsnäppa, brushane, strandskata och näktergal.
– Vi har haft lite blåsigt och kallt, tur att man kunde gå in i den varma stugan och fågelskåda genom fönstren, förklarar Ulf Jorner.
Det femte tävlande tornet fanns i Björka lertag; de fick ihop 46 arter.
– Vi såg en råka, och så både kärrhök och sothöns som parade sig, berättar Jonas Blücher.
Resultatet för de tävlande tornen i Närke:
Rysjötornet, Kvismaren 79 arter
Norra tornet, Tysslingen 69 arter
Öby kulle, Kvismaren 67 arter
Rosebergsstugan, Oset 64 arter
Björka lertag, Kumla 46 arter
I jämförelse med de 61 andra tävlande tornen i Sverige kom Rysjötornet på 15:e plats, Norra tornet i Tysslingen på 25: plats, Öby kulle på 31:a plats, Rosenbergsstugan på 38 plats och Björka lertag på 56:e plats.