Svanrasten 2023

Trots att det var en relativt mild februari månad dröjde det ändå till den 1 mars innan antalet sångsvanar i norra delen av Tysslingen kunde räknas in till över 100.
Sedan dröjde det det ytterligare tre veckor innan det blev ett lite större inflöde. Nordliga vindar höll emot, och det var först den 22 mars som antalet var över 1 000. De fem närmaste dagarna fyllde det på vid utfordringsplatserna vid Rånnesta och svangeneralen Helny Olsson kunde räkna in över 2 000 svanar varje dag.
Men sedan inträffade något märkligt och oväntat. Kylan slog till och vissa nätter var det ner mot 20 grader kallt. Det innebar att sångsvanarna låg kvar på isen, och inte förrän långt in på eftermiddagen började de söka sig till utfodringsplatserna.
– Jag har aldrig varit med om något liknade, sa Helny Olsson.
Kylan höll i sig i över en vecka, och svanarna var svårräknade. Det fick bli ett uppskattat antal på 2 300 under hela den perioden.
Sedan blev det mildare och svanantalet ökade: som mest var det 2 804 den 7 april. Och redan den 8 april var det den stora avresedagen för sångsvanarna: Tysslingen tömdes och kvar var bara några hundra svanar.

Mindre sångsvan kunde observeras under svanrasten. Den första upptäcktes den 16 mars och det fanns som mest 4 exemplar 26 mars.
Tysslingen har blivit en viktigt rastplats för de spetsbergsgäss som har en östlig flygbana. De rastar numera i tusentals vid Tysslingen både vår och höst.
Den 5 april räknade Lennart Eriksson och Kent Halttunen in totalt 3 100 spetsbergsgäss vid norra delen av Tysslingen.

 

sv_SESwedish