Fågeltornskampen

Sverige har beslutat att ta upp kampen med finnarna om vem som kan se flest antal fågelarter från ett fågeltorn. Det gjorde man år 2011. Första året deltog över 50 fågeltorn runt om i Sverige, varav på fem olika platser i Närke. Året därpå 2012 var uppslutningen ungefär lika stor och ett av de tävlande lagen från Närke, laget vid Öby kulle i Kvismaren placerades sig på hedrande fjärde plats bland de svenska tornen.
I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas ”The Battle of the Towers” i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
Fågeltornskampen avgörs under maj månad varje år.
Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.
Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00.