Årets gulsparv 2017 – Åke Lorin

Under torsdagskvällen fick Åke Lorin ta emot Årets Gulsparvpris av Närkes Ornitologiska Förening.
Åke Lorin får priset för att han generöst tagit emot nya skådare och delat med sig av sina kunskaper under föreningens snart 40-åriga historia.
Priset består av 5.000 kronor och en snygg akvarell av konstnären Stefan Gustafson.

För fyra år sedan instiftade Närkes Ornitologiska Förening, NOF, ett pris som kallas Årets Gulsparv. Priset ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelintresse, fågelskydd eller fågelforskning.
I år fick Åke Lorin ta emot priset i samband med att föreningen genomförde sitt årsmöte på torsdagskvällen.
Hans fågelintresse startade redan i barndomshemmet i Rynninge. Åkes mamma matade fåglar, och Erik Rosenberg passerade förbi när han var på väg till de otillgängliga vassarna i Rynningeviken.
– Jag fick min första fågelbok i julklapp 1956. Det var ”Fåglar i Sverige” av Erik Rosenberg, berättar Åke.
– Men boken skulle delas med min bror Björn!

När Närkes Ornitologiska Förening bildades 1978 var det en självklarhet att Åke valde den föreningen. Här fanns den öppenhet som han alltid värnat om. Sedan dess har Åke starkt förknippats med föreningen. Han har bland annat varit ordförande under tio år och redaktör under 13 år.
– Jag tycker man kan kalla Åke Lorin för en nestor, berättar Marianne Johansson som arbetat under många år tillsammans med Åke både i styrelsen och i redaktionen för föreningens tidskrift Fåglar i Närke.
– Han har alltid generöst delat med sig av sina breda kunskaper om fåglar. Han har varit cirkelledare, exkursionsledare och uppskattad ledare på de många resorna till både Falsterbo och Öland.
Åke Lorin har inte farit land och rike runt för att kryssa arter. Han har helst skådat i Närke och alla noteringar om observationerna finns noggrant nedtecknade i anteckningsböckerna. Via dessa vet han också att det hittills blivit 316 Sverigekryss.

Så här lyder motiveringen till Gulsparvpriset:
Årets Gulsparv 2017 går till en person som många på många sätt är starkt förknippad Närkes Ornitologiska Förenings snart 40-åriga historia. Det går till en person som på många olika sätt bidragit till en öppen och välkomnande förening. Det går till en person som generöst tagit emot nya fågelskådare, delat med sig av sina rika kunskaper under otaliga exkursioner och resor, och som förvaltat föreningens vitalitet genom att först vara ordförande och sedan redaktör under flera decennier. Årets Gulsparvpris går till en nestor bland fågelskådarna i Närke.

Tidigare pristagare är:
2014 Olle Liljedahl
2015 Märkplats Venan
2016 Annika Lorin, Åsa Bengtsson och Ami Sundén

Ps. Ett längre porträtt om Åke Lorin kommer i nästa nummer av Fåglar i Närke som kommer hem i brevlådan till medlemmarna i NOF i månadsskiftet mars/april.