Projekt Pilgrimsfalk 2023

Den 10 juni 2023 ringmärktes två unga pilgrimsfalkar, tillsammans med sina två syskon.
Det är pilgrimsfalksparet som finns i Västernärke som för femte året i rad får fram ungar.
– De här falkungarna har ett livligt temperament, konstaterade ringmärkaren Ulf Eriksson från Arboga.

Två av de fyra falkungar som ringmärktes i juni 2023. Lägg märke till att den vänstra är betydligt mycket mindre än sin syster. Foto: Kent Halttunen

Fanns bara några få par

För över 60 år sedan försvann pilgrimsfalken som häckfågel från Närke. Många trodde att den inte skulle återkomma. Användningen av DDT och andra miljögifter gick hårt åt världens snabbaste fågel och det fanns bara några få häckande par kvar i Sverige.
Entusiaster runt om i landet startade 1972 Projekt Pilgrimsfalk för att rädda arten. Sedan dess har över 500 personer på olika sätt arbetat för att få pilgrimsfalken att åter börja häcka i vårt land. På bland annat Nordens Ark i Bohuslän har man fött upp falkungar, som sedan satts ut på lämpliga platser. På andra håll i landet har fågelskådare bevakat känsliga häckplatser.

Projekt i Västernärke

I Västernärke pågick ett projekt under åren 2006–2017 där man satte ut pilgrimsfalkar uppfödda på Nordens Ark. Tanken var att falkarna skulle börja häcka i närområdet.
För sex år sedan, 2018, etablerade sig ett par i Västernärke, och redan 2019  började paret häcka framgångsrikt i Fjugesta. De tre första åren fick paret ut tre ungar varje år. Förra året fick paret ut fyra ungar som alla kom på vingar.
I år har också fyra ungar kläckts och många har kunnat följa falkarnas häckningsbestyr via NOFs Facebook-sida, där korta videofilmer läggs upp kontinuerligt.

Ringmärktes

Under lördagen kom ringmärkaren Ulf Eriksson från Arboga för att sätta en ring på den fyra unga falkarna.
– De här är mycket livligare än de fyra jag märkte i Köping nyligen, berättade Ulf och konstaterade att de är ungefär 20 dagar gamla.
Två av falkungarna vägde in för att vara honor (de är större och väger mer). En var betydligt mindre, och sannolikt en hanne (den till vänster på bilden). Den tredje är svårt att sia om, kanske är det en hona som inte växt till sig riktigs ännu.

NOF sätter upp nya bolådor

I takt med att pilgrimsfalkar får ut flygga ungar har också Närkes Ornitologiska Förening arbetat aktivt med att tillverka och sätta upp fler bolådor i landskapet, avsedda för pilgrimsfalkarna. Förhoppningen är att de unga falkarna ska söka sig egna revir i närheten av där de fötts, och då är det bra om det finns lämpliga bolådor att häcka i.
Hittills har föreningen monterat upp tre bolådor i Örebro: en på väster, en i centrala delarna och en i östra delarna av Örebro. Dessutom har en bolåda monterats upp i Tysslingen.

sv_SESwedish