Artracet 2015

Ruggugglorna tog hem priset i den miljövänliga klassen. Laget cyklade 37 kilometer under dagen och kryssade 33 arter. Det segrande laget från vänster:Anita Ahlberg, Marie Lidéus, Ami Sundén, Gunilla Persson och Åsa Bengtsson.

Fyrtornet och släpvagnarna vann stora klassen i Artracet 2015. Laget lyckades kryssa 65 av de totalt 85 arter som sågs av lagen under dagen. 85 arter är också nytt rekord för Artracet.
Ruggugglorna vann i den miljövänliga klassen. Laget cyklade 38 kilometer och noterade 33 olika arter.
– Vi har haft en underbar dag med flera fina fågelupplevelser, berättar Ami Sundén som var en av deltagarna i det cyklande laget.

Solsken och ett par plusgrader. Västvinden var bitvis lite kall men det mojnade under dagen. Det var förutsättningarna när Artrace 2015 i Närke avgjordes. Hela 15 lag kom till start vilket är tangerat rekord i antalet lag.
De olika lagen hade lite olika strategi. Några började riktigt tidigt, som till exempel Fyrtornet och släpvagnarna. De satte fart redan 04.15 och försökte pricka in lite ugglor.
Ruggugglorna, det cyklande laget, startade i Karlslund när det började bli ljust strax före klockan 8.
– Vi fick en kanonstart med två strömstarar i Fallen, det var kul, berättar Åsa Bengtsson.
I området runt Karlslund fortsatte arterna att trilla in för laget: trädkrypare, bofink och duvhök.
Missväxten, som slutade tvåa i tävlingen, hade sitt riktiga flyt i Kvismaren där man lyckades få in både kungsörn, blå kärrhök och vinterhämpling.
Totalt noterade lagen 85 arter under dagen. Det är nytt rekord för tävlingen, trots att inget av lagen just denna dag hade prickat in gråspett, mindre hackspett, rapphöna och tjäder som finns i landskapet. Deet noterades också en ny  art: vattenrall. Den hördes i Kumla sjöpark av laget Missväxten.
Segrade i stora klassen gjorde Fyrtornet och släpvagnarna. De lyckades pricka in 65 arter under dagen. Också det är ett mycket bra segrarresultat. Bara vid tre tillfällen tidigare har segrarna haft bättre noteringar: 2007 (69 arter), 2012 (67 arter) och 2014 (66 arter).
– Vår tidiga start gav inte alls så mycket som vi hoppats på. Det var egentligen i Oset i gryningen som vi grundlade vår seger, berättar Håkan Persson, medlem i det vinnande laget som körde cirka 27 mil under dagen.
Tvåa kom alltså Missväxten med 60 arter och trea Bablar med snablar med 58 arter.
I den miljövänliga klassen segrade Ruggugglorna. De kryssade 33 arter.
– Nästan en art per cyklad kilometer, det är skapligt, förklarar Marie Lidéus som dessutom fick fyra livskryss under dagen.

Här kommer ett preliminärt resultat:
1. Fyrtornet och släpvagnarna, 65 arter
2. Missväxten, 60 arter
3. Bablar med snablar, 58 arter
4. Hedenhösarna, 54 arter
5. The Dream Team, 53 arter
6. Team Thuvander, 52 arter
7. Ronny och raggarna, 50 arter
8. Duvhökarna, 46 arter
8. Silverrävarna, 46 arter
10. No name, 45 arter
11. Korsnäbbarna, 43 arter
12. Invalidos, 41 arter
13. Flyhagen flyers, 35 arter
14. Ruggugglorna, 33 arter (tävlar i den speciella miljöklassen)
15. Lekebergarna, 30 arter