Årets gulsparv 2014 – Olle Liljedahl

Under årsmötet i februari 2014 fick Olle Liljedahl ta emot årets Gulsparvpris.
Det är ett nyinstiftat pris som går till någon som gjort stora insatser för fågelintresset eller fågelskyddet.
Olle Liljedahl får priset bland annat för att han under sju decennier haft en unik förmåga att sprida fågelintresset till alla människor runt omkring sig.

Närkes Ornitologiska Förening instiftade förra året ett pris kallat Årets gulsparv. Det ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelskydd eller fågelintresset.
I samband med föreningens årsmöte på torsdagskvällen delades priset ut för första gången. Priset, en snygg akvarell av konstnären Stefan Gustafsson och 5.000 kronor, går till Olle Liljedahl som är känd för många fågelskådare.
Här är motiveringen:
”Årets gulsparvpris 2014 går till en person som under sju decennier stått i fåglarnas tjänst. Han har skådat, ringmärkt, inventerat och punktmarkerat fåglar, och för honom är en pilfink lika mycket värd som en pilgrimsfalk. Årets gulsparvpris går till en som är ett begrepp i Fågelsverige och till en ikon i Oset. Men Olle Liljedahl får priset framför allt för sin unika förmåga att sprida fågelintresset till alla människor runt omkring sig.”
Olle Liljedahl började som 15-åring skåda fågel i början på 1950-talet. Det var hans två år äldre bror och en icke okänd man vid namn Erik Rosenberg som drog med Olle in i fåglarnas värld. En första uppgift blev att bygga Sveriges första fågeltorn vid Ormesta holme i Oset.
– Sedan var jag fast, fåglarna blev mitt liv, berättar Olle.
Som 22-åring fick Olle ett uppdrag av Svenska Jägarförbundet att räkna sjöfåglar i Kalmarsund. Varje dag under tre månader stod han på Revsudden från gryning till sena kvällen och räknade ejder. Betalning: 30 kronor om dagen.
– Då lärde jag mig hur sjöfåglar ser ut på flera kilometers håll, förklarar Olle.
Redan tidigt blev det många resor till Öland och ibland till arbete med ringmärkning på fågelstationen. På hemmaplan blev han tidigt engagerad som guide och då har det inte bara handlat om fåglar. Många vittnar om hans breda intresse för naturen, bland annat blommor och svampar.
Under många år har Olle Liljedahl hållit i traditionen med fågelguidning den 1 maj i Oset. Det är en tradition som har mer än 50 år på nacken. Och så har han tagit med sig grupper och cyklat till Tysslingen och Kvismaren.
– Det är så roligt att ha med Olle, för han är så kunnig och bra med människor, berättar vännen Ove Ericsson som hängt hop med Olle under många exkursioner och resor.
Under senare år har Olle Liljedahl skådat mest på hemmaplan, och det har blivit så gott som dagliga turer på cykel till Oset. Om det är någon som ska kallas ”Mr Oset” så är det Olle Liljedahl. Ingen har sett mer fåglar än honom på denna fågellokal. Förutom skådning i Oset har det också blivit åtskilliga mornar vid Tysslingen för att räkna in alla rastande sångsvanar.
Det som alla ändå nämner om Olle är hans unika förmåga att sprida sin kunskap till människor runt omkring sig. Med sitt lite lågmälda sätt så dras alla intresserade till Olle och han delar gärna med sig av sina kunskaper.
– Fåglar är mitt liv, säger Olle.

Här följer några röster om Olle Liljedahl:
” Han är en otroligt duktig fältskådare, och för honom är alla fåglar lika mycket värda. Han är härlig när han skriker ut sitt ”pass opp” och så har han noterat ännu en fågel.” Lennart Eriksson
” Han är mycket social och människor dras gärna till honom. Och eftersom Olle gärna delar med sig är det många nybörjare som söker sig till denne duktige fågelskådare.” Åke Lorin

”Olle är fantastisk för han är så kunnig inom många områden, fåglar, svampar och blommor. Vi har lett många exkursioner på cykel tillsammans och med Olle har man aldrig tråkigt.” Ove Ericsson

”Han är en väldigt duktig ornitolog, som alltid är glad och positiv. Han är också den som på egen hand fortsatt traditionen att bevaka Oset, han är Mr Oset.* Calle Schöllin

”Olle är charmig och omtyckt av alla. Han är en trevlig och vänlig kompis och han hjälper gärna til och guidar.” Olle Karlsson

”Han är en bra gubbe, och han är en folkbildare, en som bjussar på sina breda kunskaper om naturen. Dessutom är han en otroligt duktig skådare som alltid finns ute i naturen. Han är Mr Oset.” Torbjörn Arvidson