Av kenthalttunen

-

25 mars, 2019

Märkt fjällgås upptäckt i Tysslingen

Under söndagen upptäckte Helny Olsson en fjällgås vid norra Tysslingen.
Fjällgåsen är märkt med en gul benring och vit benring.
Gåsen kommer från Projekt Fjällgås och släpptes i oktober förra året. Under vintern finns en observation av denna fjällgås i Skåne.

När Helny Olsson som vanligt stod och räknade in alla sångsvanar som flög in till matningen vid Ruinen i Rånnesta, norra Tysslingen, upptäckte hon en liten och lite udda gås. Den gick tillsammans med en flock spetsbergsgäss. Ganska snart upptäckte hon att den hade en vit bläs och en gul ring runt ögat.
Då var det inte längre tvekan; det var en fjällgås som är en ovanlig gäst vid Tysslingen. Fågeln larmades ut och många kunde få ett kryss på sin årslista och kanske även på sin Tysslingelista.
– Kul, sådant här piggar upp, sa upptäckaren Helny Olsson.
Efter en stund gick det också att se att fjällgåsen var märkt med en gul ring på vänster ben med bokstaven N. På höger ben fanns en vit ring. Med hjälp av dessa ringar går det att få fram att just denna gås kommer från Projekt Fjällgås som Svenska Jägarförbundet bedriver. Den släpptes ut den 10 juli förra året i Västerbotten som årsunge. Den är endast observerad och avläst en gång tidigare: det var i Åhus kärr utanför Kristianstad den 4 januari i år.

Ovanligt med fjällgås i Tysslingen

Observationerna av fjällgås är inte så vanliga i Tysslingen. Den finns rapporterad 2000, 2001 och 2002. Sedan dröjde det till 2009 innan den dök upp igen. De två senaste observationerna är från 2016 och 2017. De flesta observationerna är från mars månad.
Här kan du läsa mer om Projekt Fjällgås.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar