
Ytterligare ett fenologirekord bland tropikflyttarna
De flesta tropikflyttarna har anlänt som de ska till vårt landskap, och enligt den tidtabell som publicerades i senaste numret av Fåglar i Närke.
Men några har varit väldigt tidiga: både ladusvala och rödstjärt var rekordtidiga.
Nu har ytterligare ett fenologirekord slagits: Jonathan Waern upptäckte en härmsångare den 30 april.
27 tropikflyttare på plats
I senaste numret av Fåglar i Närke publicerades en sammanställning av när 32 arter, som övervintrar i tropikerna, kommer till vårt landskap. Nu har nästan alla av dessa 32 arter anlänt till Närke, bara 5 av dessa återstår. Den 20 april publicerade vi en artikel här på hemsidan när hälften av tropikflyttarna anlänt till vårt landskap. Då konstaterade vi att både ladusvala och rödstjärt var rekordtidiga.
Rekordtidig härmsångare
Nu kan vi berätta om ytterligare ett fenologirekord i Närke. Det var när Jonathan Waern hörde en härmsångare i Rostagårdsparken i Örebro den 30 april. Jonathan tvekade eftersom det var rekordtidigt, och han ringde till Ove Pettersson som kom till platsen. Även han kände sig något darrig och ringde Lennart Eriksson. Och sedan spelade de in sången om lyckade också ta ett foto på härmsångaren. Därmed var saken klar, ett nytt fenologirekord. De tidigaste fynden i Närke från tidigare år härrör sig från 2014 och 2015. Då hördes den sjunga den 1 maj.
Ytterligare 12 tropikflyttare på plats
Här är en sammanställning på ytterligare 12 arter av tropikflyttarna som nu anlänt till vårt landskap.
Lärkfalk. Den 25 april upptäckte Leif Sildén två lärkfalkar som kom flygande över Storhjälmaren.
Ärtsångare. Den 26 april upptäckte Andreas Tranderyd ett ex i Åsbro och Peter Gustafson ett ex i Norra Bro.
Törnsångare. Den 27 april var det åter Leif Sildén som var ute och skådade. Den här gång i Kvismaren, och vid Fiskingemaden upptäckte han årets första törnsångare i Närke.
Näktergal. Osetgubbarna med Sten Axelsson, Thord Eriksson och Lennart Eriksson hörde näktergalen den 28 april på Gamla tippen i Oset.
Gök. Den 1 maj hade göken kommit till vårt landskap. På inte mindre än 10 platser runt om i Närke hördes göken med sitt karaktäristiska ”Go-kå”.
Trastsångare. Även den observerades i landskapet den 1 maj. Det var Ulf Eriksson som var ute vid Frösshammarsviken i norra delen av Hjälmaren och upptäckte trastsångaren.
Tornseglare. Den 2 maj dök tornseglaren upp i Närke. Den observerades på två platser den dagen: Mats Weiland såg den i Tanntorp vid Hjortkvarn och Peter Gustafson var observant vid Norra Bro utanför Örebro.
Törnskata. Lena Asp passade på att ta en fågeltur den 3 maj innan allt trädgårdsarbete skulle igång. Hon besökte Banvallsdungen i södra delen av Tysslingen och upptäckte en törnskata.
Grå flugsnappare. Den 3 maj observerades arten på flera platser i landskapet, bland annat upptäckte Christer Tegebro en grå flugnappare vid Norra tornet i Tysslingen. Fågeln observerades av flera och blev ett kryss i Fågeltornskampen som pågick den dagen.
Gräshoppsångare. Jonathan Waern besökte den 3 maj den nyanlagda Hedens våtmark som just nu levererar en hel del spännande arter. Den här dagen hörde han årets första gräshoppsångare i Närke.
Trädgårdssångare. I södra Kilsbergen, vid Åkilen, Vekhyttan, har Peter Eklund har sin stuga. Den 4 maj hörde han där årets första trädgårdssångare i landskapet.