
Av kenthalttunen
-
19 april, 2025
Påskrallyt 2025 efter Långfredagen
Text: Johan Karlsson, Västmanland
Hur vädret var i Närke i morse vet jag inte, men ju närmre Mälaren man kom i Västmanland, desto tjockare låg dimman. Därefter fortsatte en gråmulen dag och fram mot skymningen började det regna så smått. Ett regn som ska fortsätta under natten och på förmiddagen i morgon.
Landskampen
14 deltagare från Västmanland mot 19 deltagare från Närke och Västmanlänningarna stretar emot och behåller ledningen med 143 arter mot Närkes 140 arter. Någon morkulla eller uggla kan kanske tillkomma.
Roliga arter under Påskrallyt
Istället för att upprepa samma meningar om hur det går i alla listor tänkte vi presentera några roliga arter som observerats under Påskrallyt så här långt. Aktuella resultatlistor presenterar vi som vanligt längst ned.
Bortsett från dessa lite mer ovanliga fåglar så har det under påsken också fyllts på med vanliga arter som nu kommer tillbaka efter vintern. I slutet av april är det afrikaflyttarna eller tropikflyttarna som återkommer och det går inte en dag utan att nya arter kommer tillbaka.
7 nya arter i Västmanland och 9 i Närke har det dykt upp under Påskrallyts första två dagar.
Vit stork
Västerås, Västmanland
Denna stork dök upp på Gryta soptipp dagen innan Påskrallyt drog igång, men den har stannat kvar och rör sig mellan soptippen och en närliggande idrottsplats till många skådare och Påskrallydeltagares glädje.
Stäpphök
Tysslingen, Närke
Mindre sångsvan
Gussjön i Västmanland och Kvinnerstasjön i Närke
Vassångare
Kvismaren i Närke och Asköviken i Västmanland.
En för Sverige riktigt ovanlig art, men just i Mälardalen och Kvismardalen är de något vanligare och häckar definitivt i Kvismaren och troligtvis också i Asköviken.
Brun glada
Närke
Världens vanligaste rovfågel, men i Sverige är den ovanlig. Det verkar dock ha rört sig minst 2 st i Närke under rallyt.
Brandkronad kungsfågel
Närke
Resultatlistor

Västmanland

Närke

Sen vill vi tipsa om fliken fågellistor. Där ser man vilka arter som kryssats på de olika listorna och vilka som saknas. Man kan också se vilka arter som det andra landkapet har kryssat så man kan fokusera på dessa.
Ut och slit nu, så ses vi i fält.
Var med i Påskrallyt
Rapportblad Västmanland:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fRa9KnAi0Ff0dtJcWsZrg33SU9MP_jV_Qnf4JmKxJn8/edit?usp=sharing