
Ung hona pilgrimsfalk från Fjugesta parar sig i Västerås
En av falkungarna från Fjugesta förra året har nu bildat par med en hanne i Västerås.
Vid flera tillfällen har de parat sig, och honan har också sparkat ut en grop för äggen.
Frågan om om det kan bli ungar redan i år?
H2 dök upp i webbkameran
Vid silon i Västerås har det under flera år häckat ett par pilgrimsfalkar som också fått fram ungar. Men förra året hände något: honan la fyra ägg men bara ett ägg kläcktes, och ungen kunde ringmärkas i juni.
I början av året hittades honan från Västerås död, och efter analys kunde man konstatera att pilgrimsfalkhonan hade drabbats av fågelinfluensan. Därmed stod hannen, som kom från Arboga 2019, utan partner.
På bolådan vid silon i Västerås finns två kameror uppsatta och det går därmed att följa falkarnas liv. Många blev därför glada när det dök upp en ny pilgrimsfalk vid bolådan. Det var en ung hona som var ringmärkt: röd ring med beteckningen H2.
– Det var väldigt överraskande, berättar Anders Nylén som noggrant följer falkarna i Västerås.
Kommer från Fjugesta
Pilgrimsfalkhonan (röd ring H2), kommer alltså från förra årets kull i Fjugesta. Hon var en av tre ungar som ringmärktes den 2 juni. Lite anmärkningsvärt med henne var att hon vägde förhållandevis lite. Fjolårets kull i Fjugesta bestod av två honor och en hanne. Honorna är större än hannarna och brukar väga betydligt med än hannarna. Den andra honan till exempel vägde 730 gram, medan H2 ”bara” vägde 480 gram. Det var endast 40 gram mer än hannen och ringmärkaren Ulf Eriksson kunde vid det tillfället inte riktigt fastställa om det var en ”liten” hona eller en hanne.

Så här såg den unga honan av pilgrimsfalk (H2 längst fram) ut när hon ringmärktes den 2 juni förra året. Foto: Arne Lundh
Klara en ung hona att häcka?
Nu vet vi bättre. H2 har parat sig flera gånger med hannen i Västerås. Hon har också krafsat i gruset i bolådan och skapat en grop där äggen ska läggas.
– En så pass ung hona kan lägga ägg, men det är ovanligt att så unga pilgrimsfalkar klarar av en häckning, säger Ander Nylén.
– Men om det inte blir i år så finns ju chansen att det kan bli en häckning nästa år, och det vore verkligen kul med tanke på det som hänt här i Västerås.
Söker häckplats när födelseorten
Studier av 140 honor och 100 hanar ringmärkta visar att honorna i genomsnitt söker sig en häckplats som ligger 100 kilometer från födelseplatsen (det stämmer ju bra med att H2 från Fjugesta nu sökt sig till Västerås). Hanarna hittar en häckplats på närmare håll från födelseplatsen: 50 kilometer i genomsnitt.