Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Ekoskådning 2018
Staffan Gustavsson tog hem titeln som bäst ekoskådare i Närke under 2018.
Det blev 207 arter till slut.
– Jag är nöjd, och några arter är jag extra nöjd med, bland annat turturduvan i Kumla och natthägern i Kvismaren, berättar Staffan.
Det var sjätte året som ekoskådningstävlingen i Närke avgjordes. År 2013 tog Tord Larsson initiativet till tävlingen, allt för att på ett lättsamt sätt kryssa och samtidigt minska bilåkandet. Tävlingen går ut på att kryssa miljövänligt: gå, cykla eller åka kollektivt, eller kombinera dessa färdsätt.
Ekoskådningen samlar inte så många deltagare, genom året har det varit mellan 9 och 16 deltagare.
– Varje gång man väljer cykeln framför bilen när man ska skåda, är det en seger för miljön, menar tävlingsledaren Åsa Bengtsson.
Bäste ekoskådare under 2017 blev Staffan Gustavsson som kryssade 207 arter.
– Det började bra med Artracet i januari, och så kryssade jag vitryggig hackspett, gråspett och tretåig hackspett i Garphyttans nationalpark i februari. Det blev riktigt bra början, berättar Staffan.
April och maj var de mest intensiva ekoskådarmånaderna för Staffan. Att cykla till Rynningeviken, Oset och i stan är relativt enkelt. Svårare var det att ta sig iväg på de lite längre turerna.
– Jag cyklade ofta ihop med Jerry Ekström. Vi tog med fika och då blev det genast lite enklare och en trevlig social grej, förklarar Staffan.
Staffan har några ekokryss som han är särskilt nöjd med. Turturduva i Kumla och aftonfalk i Kvismaren i maj, och sedan natthägern i Kvismaren i juni. Samma dag kryssade Staffan i ringand i Kvismaren.
Enligt Staffan gäller det att vara ute ofta och dessutom satsa på några riktade skådarturer på cykel. Han har inte koll på riktigt hur många mil det har blivit, men många turer har det varit, men ingen tur har varit längre än sju mil.
Några luckor har han också, bland annat nötkråka, större korsnäbb och bergand.
– Jag vet inte hur många gånger jag cyklade iväg till Oset för att se bergand utan att lyckas. Men jag gläds at t jag kunde nå mitt mål att komma över 200 ekokryss, säger Staffan.
Tvåa i ekokrysstävlingen blev Per Wedholm på 205 arter och trea Thord Eriksson på 200 arter.
Femma i ekoskådningen i Närke blev Sandra Tengelin från Edsberg söder om Fjugesta på 153 kryss. Hon vann därmed också den inofficiella tjejklassen.
Genom året har vinnarresultatet varierat. Första året, 2013, vann Per Karlsson Linderum på 201 arter och årets därpå vann Per på 210 arter. År 2015 tog Bengt Jalsborn hem priset på 212 arter, år 2016 vann Kjell Ståhlberg ekoskådartävlingen på 217 kryss. Per Wedholm cyklade 2017 ihop hela 220 arter, en fantastisk notering och bedrift.– Jag cyklade 64 mil för att nå mina kryss, och det var åtta fler än året innan. Särskilt nöjd är jag med mindre sångsvan, citronärla, storlom, mindre flugsnappare, röd glada, brun glada och göktyta, skriver Sandra i en kommentar.
Här är slutställningen den 31 december:
- Staffan Gustavsson 207 arter
- Per Wedholm 205
- Thord Eriksson 200
- Albin Mauritzon 171
- Sandra Tengelin 153
- Gun Isacson 150
- Åsa Bengtsson 140
- Kjell Ståhlberg 137
- Ami Sundén 136
- Bitte Korslid 111
- Ulrika Eriksson 91
- Kent Halttunen 77
- Tord Larsson 44