Av kenthalttunen

-

11 januari, 2019

Visade unikt material i Biologiska museet - nya chanser att uppleva fåglarna

Under onsdagen genomförde Lars Johansson en allmän visning av det unika biologiska museet i Örebro.
Det var Närkes Ornitologiska Förening som genomförde en visning av museet är ett av Sveriges bästa och här finns rad mycket speciella fåglar att titta på.
– Kul att det finns kvar i Örebro, det var ju länge nedläggningshotat, berättar Lars.

Det biologiska museet kom till när huset Sibirien på Karolinska skolan byggdes 1864. Museet inreddes i ett särskilt rum, ett naturaliekabinett, där man förvarade och visade upp herbarier, uppstoppade fåglar och andra naturhistoriska samlingar.
Många andra liknande museer försvann men Karolinska skolan biologiska museum blev kvar och är ett av Sveriges bäst bevarade läroverksmuseer.
Men museet hotades av nedläggning redan 2011. Anledningen var att skolan inte ville betala för den delen av verksamheten. Än mer hotad blev biologiska museet när Karolinska skolan skulle renoveras. Men det räddades kvar sedan många, bland annat sedan Närkes Ornitologiska Förening, protesterat mot en nedläggning.

För lite mer än ett år seden återinvigdes Biologiska museet i upprustade lokaler. Och under onsdagen anordnade Närkes Ornitologiska Förening en visning av den unika samlingen av både fåglar, djur och växter.
– Min gamla klasskompis Anders Eriksson var med, och vi har inte varit här tillsammans sedan vi gick på skolan för 50 år sedan, berättar Lars Johansson som var värd för visningen.
– Det här museet är natur- och kulturhistoriskt unikt, därför är det bra att det finns kvar.

Det blir ytterligare två tillfällen att besöka Biologiska museet:
Tisdag den 22 januari, klockan 18, är det en temakväll och ämnet att fördjupa sig i är tättingar. Vi tittar på de olika arterna och diskuterar likheter och olikheter.
Tisdag den 5 februari, klockan 18. Temat denna kväll är våtmarksfåglar.
Ingen förhandsanmälan behövs och alla är hjärtligt välkomna att titta närmare på fåglarna.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish