Svanrasten 2020

Kort svanrast och svart svan en sensation

Svanvåren vid Tysslingen har minst sagt varit annorlunda och den har varit svår att förutse.
Trots milt väder i både januari och februari så väntade svanarna med att komma till norra delen av Tysslingen. Den 1 mars fanns bara 18 sångsvanar på plats i Rånnesta.

Men de kommande dagarna öste det på. Den 2 mars räknades det in 367 sångsvanar, och dagen därpå 839 stycken. Den 4 mars passerades 1 000-strecket, och den 5 mars räknade Helny Olsson & co in 1 240 sångsvanar. Noterbart är att många svanar har valt att bara stanna till en kort stund, för att sedan fortsätta sin flytt åt nordost. Under helgen 7-8 mars lyfte ett stort antal svanar för att flyga vidare.

Svanarna har bråttom

Det finns detta år inget som stoppar svanarna: det är öppet vatten och barmark i både Västmanland och upp mot Gävletrakten. Dessutom har svanarna stäckt åt nordost på bred front detta år. Det har observerats stora flockar med svanar över Oset och även längre bort mot Kvismaren.
Vid en hastig titt på Artportalen kan man också se att många stora flockar av sångsvanar redan finns i östra delarna av Mellansverige.

Halsmärkt mindre sångsvan

Den här mindre sångsvanen med halsring upptäcktes den 6 mars i Tysslingen. Foto: Mårten Gustavsson

Under svanfestivalen har flera mindre sångsvanar rastat vid norra Tysslingen, som mest hela 11 stycken den 10 mars.
Den 6 mars upptäcktes en mindre sångsvan med halsring och kombinationen 239E. Den märkt i Holland januari 2017 och observerad i Estland både 2018 och 2019. Den fågeln stannade bara en dag.
Den 11 mars räknade man in 2 327 sångsvanar. Frågan är om det blir den högsta noteringen under årets svanrast?

Som mest räknades det in 3 280 sångsvanar den 23 mars. Redan den 25 mars tömdes sjön på sångsvanar som hade bråttom till sina häckningsplatser i norra Finland och Ryssland.
Det blev med andra ord en kort svanrast detta år. Under 26 dagar pågick räkningen denna konstiga vår.

Ovanlig svart svan

Svart svan i Tysslingen. Foto: Kent Halttunen

Samma dag, den 25 mars, som svanarna fortsatte mot nordost upptäckte Håkan Karlsson en svart svan vid Norra Tornet i Tysslingen.
– Jag höll på att tappa både kikaren och hakan, berättar Håkan.
Svart svan är en ovanlig syn i landskapet – det finns bara fem observationer i Närke genom åren enligt Artportalen.

Helny Olsson och Håkan Karlsson stod vid Norra Tornet i Tysslingen och räknade över antalet sångsvanar. Han hade noterat att det observerats en svart svan i trakten av Umeå de senaste dagarna. Plötsligt upptäckte Håkan Karlsson något ovanligt i kikaren:

– Svart svan, skrek jag bara, berättar han.

Parkrymling?

Ja, visst, där var den bland de andra svanarna, den svarta svanen med den graciösa halsen och den röda näbben.
Svart svan finns normalt sett bara i Australien med omkringliggande öar. En del svanar har tagit till Europas djurparker, och från dessa finns ett antal så kallade parkrymlingar. Den svarta svanen i Tysslingen är sannolikt en sådan – att det skulle ha kunna flyga ändå från Australien är högst osannolikt.
Svart svan har observerats i Umeådeltat den 21-22 mars. En svart svan har varit i Skåne under de senaste veckorna; den har också observerats i Skåne den 25 mars. Frågan är om svanen i Tysslingen kommer från Umeå, eller om det är ytterligare ett exemplar.

Bara fem obsar i landskapet

Det finns bara fem tidigare observationer i Närke, enligt Artportalen (det är ju möjligt att det finns fler obsar som inte är inlagda i Artportelen eftersom den inte är kryssbar). Det första observationen av arten är 1964 vid Slottet i Örebro. Den andra är i Oset 1966. Under en längre period 2001-2003 fanns en svart svan vid Åkerby i södra Tysslingen.
– Jag kommer ihåg att jag såg den då, säger Håkan Karlsson.
Den senaste observationen är från förra året, den 17 mars vid Nysund i sydvästra delen av landskapet.
– Kul, och visst blir man alldeles darrig när man ser en så vacker och ovanlig fågel, berättar Håkan Karlsson.

sv_SESwedish