Av kenthalttunen

-

25 januari, 2023

Gör som Lena - räkna småfåglar i helgen

I helgen, 27-30 januari, drar den stora småfågelräkningen i gång.
Många tusen personer räknar småfåglar vid sina matningar och skickar in resultatet till Birdlife Sverige.
– Det är kul att ha fåglarna så nära inpå sig, berättar Lena Asp som bor i Tysslinge.

Många matar och räknar

Sedan 2006 har den årliga räkningen av småfåglar, Vinterfåglar inpå Knuten, pågått runt om i landet. Cirka 20 000 hushåll håller koll på fåglarna och räknar dem under helgen. Långt fler är intresset för att mata fåglar: man räknar med att en halv miljon svenska matar fåglarna under framför allt vintertid.

Lena Asp i Tysslinge är en av många som matar småfåglarna i sin trädgård hemma i Tysslinge.
– Solrosfrön och nötter köper vi, säger Lena som också berättar att det är hennes man Kjell Alm som är den mest entusiastiske vid fågelbordet.
– Sedan brukar vi rensa i skåpen och göra egna talgbollar. Man tar vad man har i form av gryn och annat, och så blandar vi det med ister eller margarin. Ibland sätter vi ett snöre i bollarna, andra gånger hamnar de i mataren som är gjord för talgbollar.

Håller kajorna borta

Lena och Kjell har också byggt en bur av kompostnät för att hålla kajorna borta och låta småfåglarna få sitt inne i skyddet.
– Man får klura lite så att det går att komma åt fröautomaterna på ett enkelt sätt, förklarar Lena.

Fåglarna då. Jodå, Lena och Kjell har alla de vanliga fåglarna vid matningen: talgoxe, blåmes, pilfink, nötväcka och entita.
– Men så är det lite extra kul när det tittar förbi en steglits, bergfink eller några stjärtmesar. Och i år har vi haft gråsparvar vid matningen för första gången. Sådant piggar upp, säger Lena.

Ger underlag för trender

Vid köksborden noteras också fåglarna som besöker matningen i en bok. På det sättet går det att jämföra med tidigare år.
När den stora nationella räkningen sker vid fågelborden (Vinterfåglar inpå Knuten 27-30 januari) deltar Lena och Kjell förstås. De räknar och skickar in resultatet som sedan blir till ett statistiskt underlag för trender bland småfåglarna.
På hemsidan för Vinterfåglar inpå Knuten kan du också se statistik om hur många fåglar man ser i respektive län och kommun.
Var med och räkna du också.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish