Tropikflyttande mindre flugsnappare återkom till Varbergaskogen
Ni minns väl mindre flugsnapparen som förra året sjöng så flitigt i Varbergaskogens naturreservat i Örebro. Den utfärgade hanen hävdade revir och sjöng dagligen i samma område nära Groddammen och Blå stigen under perioden 15 maj – 14 juni. Fågelvänner från Närke och andra landskap vallfärdade till reservatet.
Samma individ?
Visst var vi många som hoppades att den skulle återkomma även i år. Ändå gick det en rysning genom kroppen när jag på morgonen 9 maj promenerade med hunden på Blå stigen och återigen fick höra mindre flugsnapparens njutbara sång. Den kom tillbaka till samma plats i skogen. Med största sannolikhet samma individ som lämnade Närke i höstas för att flyga till Indien/Pakistan i Asien där mindre flugsnapparna övervintrar.
Tidigt fynd
Att den hade bråttom hem till Närke igen visar de få fynden i övriga Sverige som gjorts hittills. Första fynden i vår gjordes 7 maj på Ölands Södra Udde samt på Gotska Sandön. Samma dag som vår fågel dök upp 9 maj gjordes även fynd på Visingsö och på Utlängan i Blekinge. Och 10 maj bidrog Hoburgen på Gotland och Vendelsjö i Uppland med vardera ett exemplar. Det gör vårt tidiga fynd extra exklusivt. (Se karta)
Ökande trend
Förra året gjordes totalt ett 10-tal fynd i Närke och trenden är ökande i landskapet enligt Närkes Fågelvärld. De flesta fynden utgörs av individer som bara stannar på samma lokal någon eller några dagar. Vid den senaste Atlasinventeringen 2005 – 15 konstaterades tre säkra häckningar. Det är en svårinventerad art och antalet par som häckar är sannolikt många fler.
Härlig upplevelse
Det som gör fyndet av mindre flugsnapparen i Varbergaskogen speciellt är dels den långa period som den sjöng förra året men framförallt den tidiga återkomsten till exakt samma lokal i år. Besök gärna Blå stigen i reservatet och få en garanterat fin upplevelse med den rara mindre flugsnapparen.
Rapportera på Artportalen
Den förflyttar sig oftast medan den sjunger men ha tålamod och med lite tur kan den även ses på nära håll. Rapportera gärna på Artportalen om ni ser att hanen har hittat en partner eller visar upp andra häckningskriterier.
Text: Ove Pettersson
Foto: Torbjörn Arvidson