Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Resultat 2022
Rysjötornet bäst i Närke under Fågeltornskampen
Under lördagen avgjordes Fågeltornskampen, en lättsam kryssartävling där det handlar om att hitta flesta antal ert under åtta timmar från ett fågeltorn.
Bäst i Närke lyckades Rysjötornet i Kvismaren. Där kryssades hela 92 olika arter.
– Det är många vi missat, men vi är nöjda med att ha fått med amerikansk kricka, vassångare och svarttärna, berättar Andreas Sandberg som var en av deltagarna i Kvismartornet.
Bra resultat av Rysjötornet
Sex torn i Närke kom till start i Fågeltornskampen. I Sverige var det 81 torn som tävlade, och i Finland som har en lång tradition av denna tävlingsform var det närmare 300 torn som deltog. Även torn i Danmark var med i kampen.
I Rysjötornet i Kvismaren fanns Andreas Sandberg, Tyra Jakobsson, Johannes Almkvist och Daniel Yttermalm. När tävlingen pågått några timmar var Andreas missnöjd: väldigt få tättingar och spettar. Men det tog sig och efter åtta timmar hade laget fått ihop hela 92 arter.
– Vi hade kunnat få några fler, säger Andreas.
Lagets 92 arter räcker till en delad sjätteplats i landet.
Sex storlommar sträckte förbi
Näst bäst i Närke blev Osetgubbarna (Ronnie Lindqvist, Thord Eriksson och Ola Erlandsson) som denna gång flyttat över Svartån och stod vid Venastugan vid Rynningeviken. De lyckades hitta 84 arter, vilket även de var ett bra resultat nationellt sett.
– Vi hade bland annat silvertärnor som sträckte förbi, några göktytor som kom oss riktigt nära en rödstjärt som var lite överraskande. Dessutom sträckte sex storlommar över våra huvuden. Kul, berättar Ronnie Lindqvist.
Norra tornet i Tysslingen bemannades av Helny Olsson, Lennart Eriksson och Kent Halttunen. Det här var tionde året som laget fanns i tornet, och i år gjorde man sitt bästa resultat någonsin: 82 arter. Helny Olsson började morgonen med att jobba i en högst överraskande hona av ringtrast. Andra överraskningar för den lokalen var stenknäck, rapphöna, grönsångare och silltrut.
– Det är trivsamt att stå på en plats och låta fåglarna komma till sig, berättar Helny som trivdes hela morgonen trots en tidvis kall och besvärlig vind.
Två arter glada kryssades
I tornet vid Välakärren utanför Vretstorp fanns Sandra Tengelin, Lindah Lyktberg, Berith Hansson och Nils-Erik Ström. Även här var det trögt de första timmarna men sedan lossnade och laget lyckades till slut få ihop 58 arter.
– Både brun glada och röd glada. Dessutom storlom och svartsnäppa, berättar Sandra Tengelin som cyklade till Välakärren från Edsberg. Hon startade från hemmet klockan 03.30!
Vid Rosenbergsstugan i Oset, Örebro, samlades några av lördagsskådarna: Anders Nydahl, Danne Sahlberg, Torgny Hörnestig, Anders Sundström och Lars Johansson.
– Lite tjurigt väder, men smådoppingen överraskade, berättar Anders Nydahl som tillsammans med laget fick ihop 57 arter.
Råkor överraskade i Kumla
Björka lertag har inte alls samma förutsättningar som många andra torn, men här fanns Jonas Engzell som deltagit i Fågeltornkampen i över tio år. Den här gången fanns han i tornet tillsammans med Hans Waern och Bengt Andersson. De fick ihop 48 arter som får betraktas som klart godkänt.
– Vi hade några råkor som överraskade oss, berättar Jonas Engzell som till vardags bor i trakten av Bromölla, men som ”kommer hem” till Kumla varje år för att delta i Fågeltornskampen.
Här kan du se hur det gick för lagen som tävlade i Fågeltornskampen:
https://artrally.birdlife.se/Event/fageltornskampen-2022