Av kenthalttunen

-

22 augusti, 2023

Invasion av ägretthägrar - men var kommer de ifrån?

Rekordmånga ägretthägrar har rapporterats de senaste veckorna från landskapets sjöar och våtmarker.
De översvämmade markerna vid Oset, Rynningeviken, Välakärren, Tysslingen och Kvismaren har alla lockat till sig rastande och provianterande ägretter.

Närke sticker ut

Högsta antalen med 47 ex. återfinns vid Kvismaren 21 augusti samt 25 ex. vid Tysslingen 20 augusti. En sökning i Artportalen visar på en tydlig invasion av 1000-tals ägretthägrar i Götaland och Svealand. Det finns även fynd långt uppe i Norrland.
Vid sidan av den stora mängden av ägretthägrar i Närke Närke finns den senaste veckan observationer på flockar med mer än 25 exemplar i Östen i Västergötland, Skottorps våtmark i Halland, Tåkern och Gullestad våtmark i Östergötland.

Väntar häckning i Närke

Fynden av ägretthägrar har ökat i Sverige och år 2012 konstaterades första häckningen på Gotland. Det har funnits en del funderingar på om det även skett en häckning i Tysslingen denna sommar. Bror Johansson tog en bild på flera unga ägretthägrar redan den 23 juli (finns publicerad på Artportalen). Men om det skulle ha varit en häckning i Tysslingen borde skådare ha uppmärksammat vuxna fåglar som matat ungar; några sådana observationer finns inte. Vi väntar med andra ord fortfarande på första häckningen i Närke. Lyckad häckning har skett så nära som vid Tåkern på senare år.

Här är alla observationer på ägretthärgrar under den senaste veckan.

Var kommer de då ifrån? Ägretthägrar häckar i tropiska och varma områden över hela världen. I södra och östra Europa häckar de i stora kolonier. Antalet häckande fåglar har också ökat på Gotland och i södra Sverige det senaste årtiondet. Sannolikt är det individer både från Europa och Sverige som besöker oss. De individmärkta ägretthägrar under senare år där skådare har kunnat läsa av färgringen kommer samtliga Baltikum (Litauen och Lettland).

Unga fåglar

Det intensiva regnandet har också skapat exceptionellt stora våtmarker i vårt område för proviantering. Mycket varmt och torrt väder i Sydeuropa med uttorkade våtmarker kan möjligen också bidragit till invasionen.

Ringmärkt fågel kan ge svar

De alla flesta ägretterna har gul näbb vilket tyder på att det är icke häckande individer eller yngre sådana. En ringmärkt äldre ägretthäger med mycket svart på näbben har setts vid flera tillfällen vid Svalnäs i Norra Tysslingen. Den har en vit färgring på vänster ben, över tibian (knäleden). Det vore intressant om någon kan läsa av kombinationen och kanske klargöra dess ursprung.

Av Ove Pettersson

sv_SESwedish