Av kenthalttunen

-

2 oktober, 2021

Andreas hittade publik tajgasångare på jobbet

När Andreas Tranderyd på fredag förmiddag tog med barnen ut på gården på förskolan Villekulla hörde han ett välkänt läte. En taigasångares lockläte.
– Jag trodde jag fått hjärnsläpp, och det var lite rörigt med barnen och med arbetskamrater, berättar han.

Anderas Tranderyd jobbar på förskolan Villekulla i Örebro. Det är en förskola med en generös trädgård med ett parkområde intill.
När han kom ut på fredag förmiddag trodde han inte riktigt på sina öron. En tajgasångaren lockade flitigt.
– Jag kunde ändå inte riktigt tro på det jag hörde. Det var liksom på fel plats, mitt inne i Örebro, berättar han.

Lyckades spela in

Situationen var också lite rörig. Många barn runt omkring och han stod och prata med en arbetskamrat när taigasångaren lockade.
– Jag fick avsluta samtalet snabbt, ta fram telefonen och försöka få till en inspelning. Trots att jag hörde att det var en taigasångare som lockade trodde jag ändå inte riktigt på mig själv, berättar han.

Andreas lyckades spela in locklätet på telefonen, och skickade iväg en ljudfil till Magnus Friberg. Bekräftelsen kom snabbt. En tajgasångare och larmet kunde gå ut.
– Jättekul förstås att hitta den på en udda plats, och visst var jag förvånad, menar Andreas Tranderyd.

Tajgasångaren i Sofiaparken på norr i Örebro var en av få observationer av arten som har varit relativt lätt att få höra och se. Under både fredagen och lördagen fanns fågeln kvar till glädje för många skådare.

Få publika observationer

Det finns visserligen flera observationer av tajgasångare under de senaste åren, men ingen av dess har varit lättskådad. den 10 oktober förra året hittade Daniel Yttermalm och Andreas Sandberg en taigasångare vid Venakullarna. Men den var svårjobbat i buskarna och bara ett tiotal skådare lyckades få se och höra fågeln. Samma dag hittade Magnus Friberg en tajgasångare vid Fornskinnsmossen i Kvismaren. Även den var det få som lyckades observera.

Ett par taigasångare har fångats och ringmärkts i Närke: 2010 och 2017.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish