Annorlunda svanvår vid sjön Tysslingen
Svanvåren vid Tysslingen har minst sagt varit annorlunda och den har varit svår att förutse.
Trots milt väder i både januari och februari så väntade svanarna med att komma till norra delen av Tysslingen. Den 1 mars fanns bara 18 sångsvanar på plats i Rånnesta.
Men de kommande dagarna öste det på. Den 2 mars räknades det in 367 sångsvanar, och dagen därpå 839 stycken. Den 4 mars passerades 1 000-strecket, och den 5 mars räknade Helny Olsson & co in 1 240 sångsvanar. Noterbart är att många svanar har valt att bara stanna till en kort stund, för att sedan fortsätta sin flytt åt nordost. Under helgen 7-8 mars lyfte ett stort antal svanar för att flyga vidare.
Svanarna har bråttom
Det finns detta år inget som stoppar svanarna: det är öppet vatten och barmark i både Västmanland och upp mot Gävletrakten. Dessutom har svanarna stäckt åt nordost på bred front detta år. Det har observerats stora flockar med svanar över Oset och även längre bort mot Kvismaren.
Vid en hastig titt på Artportalen kan man också se att många stora flockar av sångsvanar redan finns i östra delarna av Mellansverige.
Halsmärkt mindre sångsvan
Under svanfestivalen har flera mindre sångsvanar rastat vid norra Tysslingen, som mest hela 11 stycken den 10 mars.
Den 6 mars upptäcktes en mindre sångsvan med halsring och kombinationen 239E. Den märkt i Holland januari 2017 och observerad i Estland både 2018 och 2019. Den fågeln stannade bara en dag.
Den 11 mars räknade man in 2 327 sångsvanar. Frågan är om det blir den högsta noteringen under årets svanrast?
Guider berättar om vårfåglarna
Nu till helgen, den 14-15 mars, kommer duktiga guider från Närkes Ornitologiska Förening att finnas på plats för att berätta för alla naturintresserade om sångsvanarna och alla andra vårfåglar som anlänt till norra delen av Tysslingen. Klockan 9-13 finns fågelguiderna på plats vid Rånnesta.
Kommentarer
Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.