Av kenthalttunen

-

1 februari, 2022

Bergfink och grönsiska årets bubblare vid fågelborden

När huvuddelen av årets rapporter kommit in, kan vi konstatera att talgoxen även i år är den talrikaste fågeln vid fågelmatningarna i Örebro län.
Men i år har både grönsiskan och bergfinken hamnat högt upp på tio i topp-listan.

På topplistan är likheterna påfallande mellan Örebro län och landet i stort. Efter talgoxen kommer blåmesen och på tredje plats pilfinken.

Invasionsarter

Men bakom denna trio har det hänt en del jämfört med förra året. På fjärde plats återfinns bergfinken och på femte grönsiskan. Ingen av dessa var ens i närheten av tio-i-topplistan förra vintern.

Grönsiska. Foto: Kent-Ove Hvass

Grönsiskan är en art som varierar mycket från år till år. Men så hör den också till de fåglar som brukar benämnas invasionsfåglar. De kallas så eftersom de vissa år är fåtaliga, medan de andra år förekommer i mängd (som en invasion). Även sidensvansen hör till denna grupp – men denna art har inte varit talrik i Örebro län denna vinter – den återfinns först på plats 19. I grönsiskans fall är alfrön den viktigaste vinterfödan, i sidensvansens är det rönnbär. Under hösten och den tidiga vintern var det mycket gott om både alfrön och rönnbär, men dessa är nu på väg att ta slut. Därför har fåglarna sökt sig in i trädgårdar där grönsiskorna äter allehanda frön medan sidensvansarna föredrar äpplen.

Bergfinkar gillar rönnbärskärnor

Allra mest anmärkningsvärt är nog ändå att bergfinken kommer på fjärde plats. Denna art häckar framför allt i fjällbjörkskog, men drar vintertid ofta långt söderut i Europa i sin jakt på bokollon. Nu finns det inte särskilt många bokar i Örebro län, men bergfinken äter gärna även rönnbärskärnor. Sannolikt har många dröjt sig kvar eftersom det länge var gott om rönnbär. När dessa tagit slut ute i naturen, har bergfinkarna sökt sig in till trädgårdarnas dukade bord.

Topplistan Örebro län (förra årets placering inom parentes):

  1. Talgoxe (1)
  2. Blåmes (2)
  3. Pilfink (3)
  4. Bergfink (24)
  5. Grönsiska (25)
  6. Domherre (5)
  7. Kaja (7)
  8. Skata (6)
  9. Grönfink (8)
  10. Nötväcka (10)

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish