Av kenthalttunen

-

26 december, 2018

Cementrännan räddades för fåglarna - ett staket klarar säkerheten

Cementrännan i Oset var på väg att försvinna. Men nu har de ansvariga satt upp ett staket för att klara säkerheten runt det forsande vattnet.  Det gör också att Cementrännan även i fortsättningen förblir en viktig plats med öppet vatten för fåglarna, bland annat kungsfiskaren, när andra vattendrag fryser igen.

För ett år sedan stod grävmaskinerna på plats vid Cementrännan i Oset. Anledningen var rännan skulle läggas igen om vattnet skulle i stället ledas genom en kulvert. Cementrännan ansågs vara en säkerhetsrisk – någon kunde ramla i och det är svårt att ta sig upp på de hala kanterna i det strömmande vattnet. Flera barn hade setts leka vid kanterna av rännan.

Flera i Osetkommittén blev överraskade av förslaget och bland annat Närkes Ornitologiska Förening skickade ett brev till ansvariga om att överväga andra alternativ än att lägga igen rännan. NOF skrev att vattendraget är ett av få öppna vattendrag under kalla vintrar och därför en viktigt födosöksplats för den rödlistade kungsfiskaren.

Arbetet med att bygga in vattnet i en kulvert stoppades och de ansvariga började titta på alternativ för att kunna lösa säkerhetsproblemen runt Cementrännan. Samtidigt fick Leif Sildén, mångårig skådare och engagerad i NOF, jobbet som chef för reningsverket vilket underlättade för att hitta alternativa lösningar.

Till en början fanns det ett motstånd mot att sätta upp ett staket runt Cementrännan, anledningen var att man inte ville ha avstängningar inom naturskyddsområdet.

Men till slut hittade de ansvarig en lösning för att klara säkerheten. Det blev ett snyggt staket som både ser till att platsen är säker och att andfåglarna kan fortsätta ha sitt öppna vatten. Dessutom är det öppna vattnet bra så att den rödlistade kungsfiskaren kan klara hårda vintrar när andra vattendrag fryser igen, och att både forsärla och sädesärla klarar av att stanna över vintern.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish