Sedan sommaren 2023 pågår ett projekt med inventering av tornseglare i Örebro. Tobias Skarström är initiativtagare till detta och han har inventerat stora delar av Örebro för att se var tornseglare häckar. Bakgrunden är ju att tornseglarna minskar i Sverige och troligen har fått det svårt att hitta lämpliga häckningsplatser. Här nedan kan du läsa vad Tobias själv berättat om inventeringen.
Det finns också en karta där vi alla kan se var i Örebro som det finns kolonier med häckande tornseglare. Kartan nås genom att du klickar på kartbilden här nedan eller skannar QR-koden som finns längst ner med din mobil.
Inventeringen kommer att fortsätta under den kommande sommaren, och Tobias tar gärna emot hjälp med detta.
Maila gärna honom om du hittar kolonier som inte redan finns på kartan. Om du själv vill bygga en tornseglarholk för att hjälpa dem med häckningsplats kan du hitta en ritning här.
Seglarna häckar i stan men är på undantag
Text och foto: Tobias Skarström
Under sommaren har jag genomfört ett projekt som går ut på att kartlägga var tornseglarna bor inne i Örebro.
Jag har hittat närmare tjugo kolonier inne i Örebro med i genomsnitt fem bon per koloni.
Tornseglare har bott sida vid sida med människan under hundratals år. De bosätter sig gärna i håligheter under tegeltak eller vid takfot och taknock, och har därför blivit starkt förknippade med stadsmiljöer och bebyggda områden. Tyvärr är det allt färre som får uppleva dessa pilsnabba luftakrobater i deras jakt på insekter över våra bostäder, eftersom beståndet minskat kraftigt.
Moderna byggmetoder utestänger tornseglarna och gör det svårare för dem att hitta lämpliga boplatser.
En del fastighetsägare är negativt inställda till att ha fåglar inpå knuten, med hänvisning till att de förstör byggnader och utgör sanitära olägenheter. Men tornseglare utgör inget hot, tvärtom. De är utpräglade insektsätare och äter mängder med myggor, flugor och andra flygande småkryp.
Tornseglarna kommer till Närke i början av maj. Ungarna lämnar sina bon i början av augusti och i slutet av månaden flyger fåglarna söderut. Under den här perioden har jag försökt kartlägga var tornseglarna hittar sina håligheter för att kunna gå till häckning.
Fakta om tornseglare
Den svenska populationen har under en tjugoårsperiod minskat med 25 procent. Minskande populationer har även konstaterats i flera andra västeuropeiska länder.
Orsakerna är säkert flera, brist på lämpliga bostäder till följd av nya byggmetoder är en tänkbar förklaring. Men även för de tornseglare som häckar i träd i Norrlands inland, har situationen sannolikt försämrats till följd av minskad mängd hålträd.
I Sverige har tornseglaren varit rödlistad sedan 2010 och återfinns nu i kategorin Starkt hotad.
Vid en sammanställning 2008 räknar forskarna med att det finns 310 000 tornseglare i Sverige och 8 000 i Närke.
Under mina spaningar hittar jag ofta tornseglarnas kolonier i trevåningshus från 1950-talet på norr (Krukmakaregatan, Rickardsbergsgatan) eller i hus byggda på 1990-talet vid Ladugårdsängen (Ladugatan, Visthusgatan).
Man kan också hitta seglarna i kvarter med hus i olika skick på norr (Hjortstorpsvägen, Toringsgatan). I vissa områden har det möjligen häckat fler tornseglare, men efter renovering så är det bara några enstaka fåglar kvar som har hittat en boplats som till exempel i Almby (Skolmästaregatan, Kyrkvärdsvägen) och på norr (Polhemsgatan).
Tornseglarna häckar oftast bakom vindskiveplåt vid pulpettak, ventilationshål eller glipa mellan tak och husvägg. Undantag finns såklart som till exempel på Slottsgatan och Sofiagatan, där boplatserna har hittats i övre fönsterkarmen innanför tegelväggen; här är vissa bon också på relativt låg höjd med visst buskage framför.
Sökandet efter häckningsplatser för tornseglare fortsätter nästa år. Då ska jag också göra en noggrannare inventering av antal bon vid några av kolonierna.
Ett stort tack till alla er som kommit med tips om häckande tornseglare i Örebro. Ett tack också till alla er som lagt in era observationer på Artportalen.