Glädjande ringmärkning av berguvsungar
I dagarna ringmärktes två berguvsungar av Ulf Eriksson från Arboga.
– Väldigt glädjande eftersom det går dåligt för berguvarna i vårt område, säger Ronnie Lindqvist, ordförande i Närkes Ornitologiska Förening.
Berguven har vid sju tidigare tillfällen varit föremål för riksinventering. Den första gjordes 1943 till 1948. Berguven fridlystes 1950 eftersom den uppvisade en minskande förekomst med bara 455 par. Under 1960-talet drabbades uvarna av förgiftning, då bytesdjuren hade höga halter av kvicksilver som de fått från kvicksilverbetat utsäde.
Nya riksinventeringar gjordes därför under åren 1964–65 och 1974–75. Resultatet var nedslående och beståndet var vid denna tid mindre än 200 par i hela landet.
Ökade genom räddningsaktioner
Räddningsaktioner drogs i gång 1969 och genom uppfödning och utplantering av berguv ökade beståndet till 613 besatta revir vid riksinventeringen 1998–99. Ytterligare en riksinventering gjordes sedan 2008–09, och då sågs en minskning igen till 474 revir.
Vid den senaste riksinventeringen 2019 och 2020 bedömdes det finns 458 revir i landet. Minskningen var störst i Norrland, medan situationen inte var lika illa i södra Sverige.
Bara en handfull revir i Närke
I Närke finns bara en handfull kända revir, det flesta är i anslutning till bergtäkter. De senaste åren har berguvsparen haft svårt att få ut ungar.
Därför var det extra kul att kunna ringmärka två unga berguvar i början av juni.
Rutinerade ringmärkaren Ulf Eriksson från Arboga kom och satte ringar på berguvarna.
– Kul och lite annorlunda uppdrag, säger Ulf.
Medvetet arbete ger resultat
I samband med den senaste riksinventeringen började NOF med att sätta upp bolådor i anslutning till bergtäkterna; detta för att berguven om möjligt ska få en bättre och tryggare häckningsplats. I början av maj i år monterades den fjärde bolådan upp vid en av bergtäkterna i vårt landskap.
Låda nummer fem och sex avsedda för berguv har monterats upp på taken till Universitetssjukhuset i Örebro.
– Det är tack vare ett initiativ från Catarina Ericsson; hon jobbar åt Regionen och sitter också med i NOFs styrelse, berättar Ronnie Lindqvist.
Bra gehör
För lite mer än två år sedan kom den första bolådan för berguv på plats i en bergtäkt, och det blev ett lyckat resultat på en gång. Paret sökte sig till bolådan och fick ut två ungar.
– Kul att vi får gehör för vårt arbete och att fler privata och offentliga aktörer visar ett stort intresse för att hjälpa berguvarna, förklarar Ronnie Lindqvist.
Vid sidan av bolådorna för berguv har NOF också monterat upp två bolådor för pilgrimsfalk, båda finns inne i Örebro.