Av kenthalttunen

-

2 december, 2022

Glöm inte att fylla i raritetsrapporten

Har du fått ett krav på att skriva en raritetsrapport till Rrk (Regionala Rapportkommittén)?
Gör det så fort du kan så att du har chans att få ditt fynd godkänt och fyndet kommer med i Rrk:s årsrapport för Närke för alla fåglar som godkänts och kvalitetssäkrats under året.

Som du kanske har märkt dyker det då och då upp en uppmaning på Artportalen. AP, om att du ska skriva en raritetsrapport. Det kommer upp en röd markering under fliken Fynd för validering. I flera fall handlar det om ovanliga arter där det automatiskt kommer upp ett krav på att skriva raritetsrapport.

Ovanlig fågel eller udda tid

I andra fall kanske det handlar om en relativt vanlig fågel, men kanske på en udda fågellokal eller ovanlig tid för arten.
En grundregel är: om du inte är upptäckaren eller den som senast såg fågeln innan den försvann, och om det finns till exempel fotodokumentation på fågeln, behöver du vanligtvis inte skriva någon rapport. Är du upptäckaren av fågeln får du gärna göra en markering om det i AP.

Den vanligaste anledningen till att fynd underkänns är inte att Rrk anser att bestämningen troligtvis är felaktig, utan snarare att blanketten inte styrker fyndet i tillräcklig grad eller att ingen blankett fyllts i. Det innebär att det finns en risk att korrekta observationer underkänns.
Ju fler observatörer som känner sig trygga med vad som förväntas av en raritetsrapport, desto säkrare blir systemet. Därför följer här några korta punkter kring vad som är viktigt att tänka på när man skriver en rapport. Är ni flera som gjorde observationen, skriv gärna rapporten tillsammans. Raritetsrapporten skrivs in direkt i AP.

Beskriv det du sett och hört

Det helt klart viktigaste är att du så utförligt som möjligt beskriver det du hört eller sett; notera så mycket du kan och orkar så ökar du chansen för ett godkännande! Viktigt i sammanhanget är att även saker som kan kännas självklara måste beskrivas. Beskriv alltså den rödhalsade gåsens halsmönster och bokstavera lundsångarens sångstrof så gott du kan, istället för att säga att ”den lät som i appen” eller “den såg ut som i boken”. Det kan kännas lite fånigt ibland, men tänk på att Rrk bara har det som står i blanketten att gå på!

Uteslut andra arter

Lägg vikt på att förklara hur du uteslutit andra arter. För gärna en tydlig diskussion som visar att du förstår eventuella bestämningssvårigheter.

Skriv helst samma dag

Skriv så fort du kan efter att du gjort observationen, allra helst samma dag! Minnet blir snabbt luddigt och detaljer är svårt att återge sanningsenligt om man väntar för länge med att fylla i en blankett och detta försvårar givetvis för ett godkännande. Om anteckningar gjorts i fält eller snart därefter stärker det rapportens trovärdighet och sådant ska givetvis alltid anges.

Hur var sikten/avståndet?

Försök att vara noggrann när du beskriver observationsförhållandena. Ofta är det väldigt tydligt att folk exempelvis underskattar avstånd; ett tips är att testa dig själv med hjälp av mätverktyget på exempelvis eniro.se.

Tidigare erfarenhet

Precisera gärna hur din tidigare erfarenhet av arten i fråga ser ut. Ange gärna specifika fynd eller ange omständigheter under observationer på utlandsresor. Att bara ange att man har tidigare erfarenhet gör det svårt för Rrk att lägga någon större vikt i uppgiften.

Glöm inte att dokumentera

Det överlägset bästa sättet att få en rapport godkänd är fysisk dokumentation i form av foton, video eller ljudupptagningar. Om det till ett fynd i AP bifogas foton, ljud eller videoklipp som tydligt styrker bestämningen behövs ingen ifylld blankett utan Rrk godkänner fyndet ändå. Med lite vilja kan man faktiskt dokumentera de allra flesta fynden idag! Många skådare har kameror, men även de som saknar sådan har ofta en mobil som fungerar bra för att fota eller filma genom en tub med. Mobiler är också bra verktyg för att spela in läten. Ett tips är att träna på detta när man är ute och skådar, så att man är redo när rarrisen plötsligt dyker upp.

Om du är osäker

Om du tycker det är svårt att fylla i raritetsrapporten. Hör av dig till någon i Regionala rapportkommittén så hjälper de dig.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish