Av kenthalttunen

-

21 april, 2023

Håll koll på sångarna och dokumentera tidiga fynd

En gransångare på Gamla tippen i Oset har ställt till det för många fågelskådare den senaste tiden.
Den sjunger lite annorlunda och många har funderat (och till och med rapporterat) den som lövsångare.
Det finns flera arter som går att förväxla så här års.
Håll extra koll på tropikflyttarna.
Hittar du en tidig rekordtidig sångare: se till att dokumentera den ordentligt.

Våren kommer med fåglarna

Vårfåglarna strömmar in till Närke. De senaste veckorna har trastar och rödhakar anlänt och bildar en skönsjungande kör i våra skogsområden. Storspovar, skogssnäppor och andra vadare har börjat dyka upp i landskapets våtmarker.  Samtliga är arter som huvudsakligen har övervintrat i Europa.

Inom några veckor börjar insektslevande tropikflyttare som har övervintrat i tropiska områden både norr och söder om ekvatorn att anlända. Med stor förväntan ser vi fram emot att notera den första lövsångaren, kärrsångaren eller kanske till och med någon exklusiv lundsångare. Dessa fåglar har lång väg till Sverige och anländer ganska punktligt efter almanackan år efter år.

Tropikflyttarna kommer på datum

Att höra en lövsångare första veckan i april eller en kärrsångare första veckan i maj är högst osannolikt och leder direkt till ett rapportkrav från Regionala rapportkommittén (Rrk). Vi skådare får vara beredda på att få krav på rapportering även på vanliga arter om de noteras utanför normal ankomstperiod.

Egna erfarenheter att bli underkänd

För några år sedan såg jag en grönbena tidigt i april. Samma dag som ett stort inflöde av skogssnäppor.  Tyckte då inte det var något märkligt med en grönbena. Jag rapporterade den på Artportalen och fick omedelbart rapportkrav från Rrk (som jag själv var ledamot i). Det visade sig vara ett extremt tidigt fynd och nytt fenologirekord för Sverige. Rapporten gick vidare till Nationella rapportkommittén (Nrk) som underkände fyndet. Trots att jag har mycket god erfarenhet av arten och en saklig beskrivning av observationen godtogs den inte på grund av avsaknad av fotobevis. Det respekterar jag givetvis beslutet men i minnet sitter en grönbena.

Dokumentera tidiga fynd

Som sagt, det är en härlig tid vi har framför oss med alla tropikflyttande arter. Fåglar som anländer sent och bara stannar i landskapet några få månader innan de försvinner söderut igen. Njut men ha alla sinnen på helspänn. Var det en trädgårdssångare eller möjligen den ovanliga höksångaren du hörde?

Sök gärna på Artportalen; är det rimligt att du hört en trädgårdssångare så här tidigt? Har andra i skådare i landskapet sett eller hört trädgårdssångare så här tidigt?

Spela gärna in på mobilen

Lyssna noga och spela in sången på din mobiltelefon för att ha som dokumentation. Spela in med videofunktionen och filma gärna den miljö som fågeln sjunger i.

Googla och sök inspelningar på nätet. Det går också bra att även ”ringa en kompis” som kanske har mer erfarenhet av arterna om du hör något okänt läte. ”Lyssna, lär, locustella” om du tvekar mellan gräshoppsångare*, vassångare* eller rariteten starrsångare*.

 

Skrivet av Ove Pettersson                                                                                                                                                       
Regionala rapportkommittén (Rrk)  

Ps 1. *Locostellasångare

Ps 2.Här kan du höra hur du skiljer gransångare, lövsångare och grönsångare:
https://sverigesradio.se/artikel/6691482      

sv_SESwedish