Håller hussvalan på att försvinna som häckfågel i Närke?
Hussvalan har minskat kraftigt i Sverige under den senaste 20 åren. Brist på insekter och brist på bostäder är två bidragande faktorer.
Trenden ser dyster ut i Närke. Tittar man på Artportalen i år hittar man bara nio säkra häckplatser för hussvalan i vårt landskap.
Förra året rapporterades säkra häckningar på elva platser i Närke.
Hittar du en häckning av hussvalan – rapportera gärna den på Artportalen.
Minskat med 50 procent
– På 20 år har hussvalan backat med 51 procent och de senaste tio åren är nedgången 19 procent. Det ser likadant ut i resten av Europa, berättar Niklas Aronsson redaktör för Vår Fågelvärld.
– Det finns färre insekter i jordbrukslandskapet där de födosöker. Det finns också färre lämpliga platser för deras häckning nu och så har de mindre möjlighet att bygga sina bon om de väl hittar en lämplig plats.
Dystert i Närke
I Närke är också trenden för hussvalen dyster. Under perioden 1974-1984 inventerades hela landskapet på häckande hussvalor. Då häckade arten i hela landskapet: det återfanns säkra häckningar i 187 Atlasrutor (5×5 kilometer). Det fanns säkert flera häckningar inom en och samma ruta; det innebär att det fanns långt över 200 platser där hussvalan häckade i Närke.
Motsvarande inventering genomfördes under åren 2005-2015. Då konstaterades säkra häckningar i 116 Atlasrutor, en minskning med 38 procent.
Bara nio säkra häckplatser
Tittar man på Artportalen under förra året fanns bara 11 säkra häckningar i Närke. I år nio.
En förklaring kan vara att fågelskådarna inte rapporterar de häckande hussvalor de hittar.
Så därför: hittar du häckande hussvalor – rapportera dessa på Artportalen!
Leta på nya platser
Lämpliga platser för hussvalan att häcka är en av orsakerna till nedgången. De traditionella platserna vid ladugårdar, byggnader som har rappade väggar har minskat kraftigt. Hussvalan har dock hittat nya boplatser. Flera av de aktuella häckningarna i år finns i industribyggnader där hussvalan bygger bo mellan U-balkarna och plåttaket.
Hussvalan numera rödlistad
Hussvala häckar oftast i kolonier på byggnader men även i klippbranter. Den förekommer över i stort sett hela landet, även upp i fjällens videbälte. Den minskning som registrerats under lång tid har accelererat under desenaste 12 åren (tre generationer) vilket medför att arten nu liksom 2015 blir bedömd som VU (LC år 2010). Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning.
Minskningstakten har uppgått till 41 (28-47) % under de senaste 12 åren. Bedömningen baseras på ett för arten lämpligt abundansindex och minskad geografisk utbredning och/eller försämrad habitatkvalitet. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Nära hotad (NT) till Sårbar (VU). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Sårbar (VU).
Källa: Artportalen