
Här är länsstyrelsens argument för att stoppa svanmatningen vid Tysslingen
Två dagar innan Svanfestivalen i Tysslingen skulle börja kom ett överraskande besked.
Länsstyrelsen beslutade hastigt att upphöra med finansieringen av svanmaten och hänvisade till vad 13 lantbrukare i området tycker.
Överraskande besked
Svanrasten vid Tysslingen är sig inte lik i år. De många naturintresserade som söker sig till Svansjön får inte uppleva några svanar på nära håll, inte heller några gäss.
Anledningen är att Länsstyrelsen beslutat att inte finansiera avledningsutfordring av svanar vid Rånnestamaden, som ligger vid norra delen av Tysslingen.
– Var är svanarna frågar alla som kommer hit, berättar Anders Nydahl som ordförande för Närkes Ornitologiska Förening, NOF.
– Vi har under många år organiserat guidningar vid under Svanfestivalen. Nu finns det inga svanar och gäss på nära håll och de många naturintresserade som kommer hit går miste om en fantastiskt fin upplevelse.
Många besökare besvikna
Beskedet från Länsstyrelsen om att inte finansiera avledningsutfodringen kom bara två dagar innan Svanfestivalen skulle börja den 1 mars. Många blev överraskade över att beskedet kom plötsligt och också utan att beslutet kommunicerats med alla de intressenter som finns runt Tysslingen. Man räknar med att cirka 10 000 människor besöker Tysslingen under våren.
Länsstyrelsen hänvisar till att lantbrukarna inte vill ha någon utfordring av svanarna. Myndigheten hänvisar till den enkät som länsstyrelsen skickade ut till 22 lantbrukare runt Tysslingen. 16 svarade: 13 var emot utfodring och 3 var för en fortsatt avledningsutfordring.
– Tyvärr grundar sig länsstyrelsens beslut bara på vad de 13 lantbrukarna tycker och upplever, säger Anders Nydahl.
Beslutet inte välgrundat
Faktum är att antalet svanar som rastar vid Tysslingen har minskat kraftigt under de senaste tio åren, förra året var svanrasten rekordkort, och bara en tredjedel så många svanar som för tio år sedan åt vid utfodringsåkrarna.
Länsstyrelsen kan inte heller redovisa om skördeskadorna ökat runt Tysslingen; det finns bara en enda skördeskada orsakad av svanar anmäld till länsstyrelsen.
– Vi tycker att beslutet om att upphöra med utfodringen inte är underbyggt av kunskap om svanar och gäss, förklarar Anders Nydahl.
Tanken är nu att länsstyrelsen ska utvärdera den här förändringen vid Tysslingen, det ska göras av egen personal.
– Hur trovärdig blir en sådan utvärdering, undrar Anders Nydahl.
NOF har ställt många frågor
NOF har under mars månad haft en dialog med Länsstyrelsen och ställt en rad frågor till om det hastiga beslutet. Fortfarande finns det flera frågetecken.
Anders Nydahl sammanfattar NOFs kritik så här:
* beslutet kom hastigt och alldeles för sent
* det var inte underbyggt av fakta om svanar och gäss runt sjön
* det fanns inget underlag i beslutet om skördeskador ökat runt sjön
* att utvärdera sina egen beslut är inte trovärdigt.
Fakta om utfodringen vid Svansjön
För snart 30 år sedan, 1997, började Stiftelsen Svansjön att utfordra sångsvanar och gäss vid Rånnestamaden. Då började man också med organiserade dagliga räkningar av antalet rastande sångsvanar.
I takt med att Stiftelsen började få ont om pengar tog Länsstyrelsen 2017 över finansieringen av avledningsutfodringen av svanar. Anledningen var att svanarna inte skulle ge sig ut på fälten och orsaka skördeskador.
Länsstyrelsens egna kontroller och bedömningar under åren 2017–2020 visar också att svanarna inte flög ut på nysådda åkrar så länge som det fanns mat vid utfodringsplatserna.
Utfordringen av svanar och gäss beräknas kosta cirka 100 000 kronor om året.