Av kenthalttunen

-

15 oktober, 2021

Här finns en bra boplats för pilgrimsfalk

Nu har pilgrimsfalken fått en boplats på öster i Örebro.
Det är EON som upplåtit ett tak på hög höjd där en bolåda avsedd för pilgrimsfalk har monterats upp.
– Kul, jag har ju sett pilgrimsfalkar på den här byggnaden vid flera tillfällen. Nu är det bara hoppas att det kan bli en häckning, säger Lars Johansson från NOF

Pilgrimsfalkar trivs på taket

Lars Johansson från Närkes Ornitologiska Förening, NOF, har vid flera tillfällen observerat pilgrimsfalkar på EON reservkraftanläggning på öster i Örebro.
– Ja, det är ju märkligt. Men jag har stått och tankat på OK/Q8 på Hagmarksgatan när jag hört en jäkla liv på måsarna från skorstenen. Och när jag tittade upp såg jag pilgrimsfalk käka på en måsunge. Riktigt kul, berättar Lars.

När det här hände igen funderade Lars ett steg till. Han vet att det är en utmärkt plats att sitta och spana på, men kanske också en bra plats för pilgrimsfalkar att häcka på.
– Jag tog kontakt med EON för att kolla möjligheterna att sätta upp en bolåda för pilgrimsfalk, säger Lars.

Insats för häftig fågel

Förslaget hamnade i god jord.
– Vi inom EON tycker det är kul om vi kan göra en insats för en häftig fågel som dessutom är världens snabbaste fågel, så är det bra, säger Björn Persson som är regional kommunikationschef på EON.

Sagt och gjort. Närkes Ornitologiska Förening lät tillverka en bolåda avsedd för pilgrimsfalk. NOF har goda erfarenheter från Fjugesta där ett par pilgrimsfalkar har genomfört lyckade häckningar under tre år i rad och fått ut totalt nio ungar.
– Det här är ju sannolikt ungfåglar som söker sig tillbaka till de här trakterna för att leta efter partner och lämplig boplats, förklarar Lars Johansson.

Bra boplats

Bolådan för pilgrimsfalk monterades upp för en tid sedan, men i onsdags var det en liten invigningscermoni.
– Lådan är väl tilltagen och den har monterats fast uppe på taket på värmeanläggningen. Dessutom har falkarna fått ett lager med grus som de kan häcka i, berättar Lars Johansson.

På EON är Björn Persson också mycket nöjd med att företaget bidra på olika sätt till att utsatta arter får en möjlig boplats. Kan det dessutom minska problemen med kajor och duvor inne i staden är det inte en nackdel.

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish