Av kenthalttunen

-

15 februari, 2018

Helny Olsson fick årets Gulsparv 2018

Under torsdagskvällen fick Helny Olsson årets Gulsparv. Hon får priset främst för sina insatser som svanräknare och svanguide vid norra Tysslingen, som är den enskilt största besöksplatsen för fågelintresserade i landskapet.
Helny får 5.000 kronor och en vacker akvarell av konstnären Stefan Gustafsson.
– Det kom verkligen som en överraskning, säger Helny Olsson.

När barnen var utflugna och föräldrarna döda fanns det plötsligt utrymme för Helny Olsson att ta upp sitt intresse för fåglar. Intresset hade hon haft med sig redan som ung. Det var mitten på 1990-talet och Helny åkte till Öland för första gången för att titta på fåglar.
– Jag började med en handkikare för 200 kronor. På Öland såg jag bara en massa små prickar susa förbi. Då förstod jag att jag måste ha en tubkikare, berättar hon.

Vid den här tiden anmälde sig Helny till en nybörjarcirkel för fågelskådare. Lars Bagge var läraren som delade med sig av alla sina kunskaper.
– Jag lärde mig massor av honom, förklarar hon.
En tredje minne har Helny från den här tiden. Hon var ute och skådade fåglar tillsammans med Benny Fredriksson. Vid ett tillfälle la han ifrån sig sin handkikare, en Swarowski. Helny passade på att låna Bennys kikare och plötsligt såg hon allt hon behövde.
– Nu, när jag förstod vad man kan se i en riktigt bra handkikare blev allt så mycket roligare, säger Helny.

Vid den här tidpunkten i livet, alltså mitten av 1990-talet, sökte hon sig ner till Rånnesta och Tysslingen. Hon hjälpte till med det mesta: fixade till wienerbröden och grillade korv.
– Det där ska du inte hålla på med, du ska komma ner till Ruinen och hjälpa mig att räkna svanar, sa Ola Åhlén till Helny.
Ola Åhlén var den som på den tiden var ansvarig för svanräkningen vid norra Tysslingen.
Sedan dess har Helny varit svanarna och Tysslingen trogen. Till en början hjälpte hon Ola Åhlén, Olle Liljedahl, Karl-Ola Karlsten och de andra i gänget att räkna. När Ola Åhlén gick bort 2009 blev hon ansvarig för räkningen, och numera finns hon på plats varje dag under svanrasten.
– Det har blivit lite av en livsstil. Varje år längtar jag till att svanarna ska komma till norra Tysslingen, och de kommer också med ett rop om att våren är i antågande, säger Helny.

Att vara ansvarig räkningen innebär att Helny Olsson är på plats vid Ruinen i Rånnesta varje morgon vid gryningen när svanarna flyger upp till matningen. Det innebär många tidiga mornar, ibland 40 dagar i sträck.
– Lite mör blir jag efter den perioden, men det ändå en härlig upplevelse.

Här är motiveringen till priset:
”Årets gulsparvpris går till den person som träffar tusentals fågelintresserade varje år. Det går till en person som generöst delar med sig av sina kunskaper och sprider glädje kring fåglarna. Det går till en person som troget räknar sångsvanar varje morgon under svanrasten. Årets gulsparvpris går till en person som under 20 år med små och enkla medel får fågelintresserade att känna sig välkomna till sångsvanarna och de övriga fåglarna i Tysslingen.”

År 2013 beslutade årsmötet för Närkes Ornitologiska Förening att instifta ett pris kallat Årets gulsparv. Priset ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelskydd, fågelintresse eller fågelforskning.

Tidigare pristagare är:
2014 Olle Liljedahl
2015 Märkplats Venan (Leif Sandgren, Lennart Eriksson med flera)
2016 Annika Lorin, Åsa Bengtsson och Ami Sundén
2017 Åke Lorin

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish