Av kenthalttunen

-

23 oktober, 2023

Hyggligt år för pilgrimsfalkarna

Falkpopulationen i Sverige är fortfarande stabil trots att 2021 och 2022 visade på vikande häckningsframgång generellt i hela Sverige med nästan en halvering av antalet ringmärkta ungar.

Dock har 2023 visat på en svag återhämtning men resultatet skiftar över de aktuella landskapen. Hälsingland, Värmland och Medelpad har en ökning av antalet ungar med 42 procent samtidigt minskar antalet unga i Ångermanland, Jämtland och Dalarna med 60 procent.

Sent snöfall påverkade

Under sista veckan i april kom mellan 30–60 centimeter snö från Älvdalen och norrut upp mot Härjedalen. Snön låg kvar långt in under veckan efter med temperaturer runt nollstrecket. Till det dåliga resultatet i Dalarna och Härjedalen har med största säkerhet köldknäppen med snö varit en bidragande orsak till att många häckningar kraschade eller övergavs. Några par gjorde ett nytt försök med sena kläckningar till följd. Resultatet för Dalarna blev 6 ringmärkta ungar och 5 omärkta, totalt 11 ungar.

I Svealand och södra Norrland genomfördes fältarbetet under 2023 planenligt. Ett femtiotal personer har aktivt deltagit med inventeringar, bevakning, avläsning av färgringar, ringmärkning med mera.

103 unga falkar ringmärktes

Omkring 80 lokaler har besökts och falkar observerades på 74 av dessa i Svealand och södra Norrland. Under våren påbörjade 68 par häckning varav 45  med lyckat resultat och 5 par misslyckades och 6 par med okänt resultat.

Antalet ungar beräknat på ringmärkningsstora ungar blev 121 jämfört med 109 ungar året innan, en tydlig ökning med cirka 10procent. Antal ringmärkta ungar blev 103 vilket är i nivå som 2022. Medelkullstorlek var 2,5 och andelen 4-kullar var 21,1 procent.

Sen häckning efter omläggning

Kläckningsperioden inföll mellan den 25 maj till den 15 juni. Den sena kläckningen i juni beror sannolikt på omläggning eller utbyte av en i falkparet vilket brukar medföra att häckningen skjuts fram några veckor. En sen häckning är säkert ett resultat av att en i paret avled på grund av fågelinfluensan 2022 vilket generellt drabbade falkstammen hårt.

Ett stort tack till alla som på olika sätt bidragit till projektets genomförande under 2023 med tid, engagemang och kunskap.

Text: Lars Leksen, Pilgrimsfalk Sverige

Ps. Till Svealand räknas Närke, Södermanland, Värmland, Västmanland, Uppland och Dalarna. Till södra Norrland räknas Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Medelpad, Jämtland och Ångermanland.

 

sv_SESwedish