Av kenthalttunen

-

15 november, 2021

Intressant föreläsning om hur månen påverkar fåglarnas flytt

Månsken eller inte har stor betydelse för när flyttfåglar ger sig iväg söderut på hösten. Nattskärror anpassar och koordinerar sin flytt till tio dagar efter fullmåne.
Det visar forskning som med hjälp av dataloggar som Gabriel Norevik genomfört.
På torsdag, den 18 november, med start klockan 18.30 berättar han mer om sin forskning. Det sker på NOFs månadsmöte i Föreningarnas Hus i Örebro, Slottsgatan 13 A.
Varmt välkomna.

Studerat 39 nattskärror under ett år

Tillsammans med kollegor vid biologiska institutionen i Lund har Gabriel Norevik studerat nattskärror (Caprimulgus europaeus) och hur måncykeln och skenet från månen påverkar när fåglarna lyfter för sin tre månader långa flytt till områden söder om Sahara.Med hjälp av dataloggar i miniatyrformat har forskarna kartlagt 39 nattskärrors aktivitet under ett års tid. Resultaten visar att fåglarna är mer än dubbelt så aktiva i sin jakt på insekter under månljusa nätter jämfört med när det är mörkt. Studien visar också att fåglarna påbörjar höstflygningen söderut cirka tio dagar efter fullmåne och att individerna synkroniserar flytten och lyfter i stort sett samtidigt.– Det förvånade oss att månens cykler och den tid som fåglarna lägger på att jaga insekter samvarierar så väl, och hur det i sin tur påverkar deras flyttningsmönster på så vis att de tajmar och synkroniserar flygningen så att så gott som alla ger sig iväg samtidigt tio dagar efter fullmåne, säger Gabriel Norevik.

Anmäl dig till månadsmötet

NOFs månadsmöte hålls på Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A i Örebro. Eftersom det finns begränsningar i lokalen vill vi att du anmäler att du kommer på mötet. Anmälan görs till Anastasia via mail nof.anastasia@gmail.com eller sms 070-71 17 17 (via telefon efter kl. 16:00). Föredraget är som vanligt gratis och fikat kostar 30 kr (meddela gärna om du önskar glutenfritt el dyl).

Varmt välkomna, men stanna hemma om du känner dig sjuk.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish