Av kenthalttunen

-

8 juni, 2023

Jobbar för att fåglarna ska trivas i trädgården

Lena Asp i Tysslinge är en av många som älskar att ha fåglar i trädgården. Hon och hennes make Kjell har över 40 olika holkar i trädgården.
– Det är ju kul att ha fåglarna på nära håll, säger Lena.

Intresset för fåglar växer

Redan när Lena flyttade till Tysslinge fanns det holkar i trädgården. Men när fåglarna började ta allt större plats för fem år sedan växte också Lenas intresse för att hitta bra boplatser för fåglarna.
– Vi har mest småfågelholkar men även för starar och en kattuggleholk. Tyvärr har kajorna flyttat in i den, berättar Lena.
Förra året var Lena och Kjell tvungna att lägga om taket på huset. Lena gjorde klart för takjobbarna att man skulle se till att tornseglarna hittade in under takpannorna igen. Men det höll att gå riktigt illa för en tornseglare. Den flög in på det gamla stället, men kom inte ut. Lena fick rycka ut och rädda fågeln.

Hoppas tornseglarna flyttar in

– Nu har jag byggt en holk för tornseglare, och jag hoppas de ska hitta dit eller på säkrare platser under takpannorna, säger hon.
Förutom de 40 holkarna finns också gott om gamla träd med naturliga hål där fåglarna kan bo, och massor av buskar och snår som är lämpliga för fåglarna.
– Just nu har jag en koltrast som matar ungar, och den bor i ett träd, förklarar Lena.

Vatten för fåglarna

Förutom bra boplatser har Lena och Kjell också jobbat för att det ska finnas vatten i trädgården. Man har skapat dammar, och vattenfall och en liten bäck där fåglarna kan dricka, och tvätta sig. Det innebär också att det är gott om insekter för fåglarna.
– Jag har ännu inte hittat platsen där den svartvita flugsnapparen bor, men jag ser både honan och hanen.

Tävla i Guldholken

Guldholken, som NOF arrangerar, är en lättsamtävling som går ut på att få så många fåglar som möjligt att häcka på den egna tomten.
Det handlar om att sätta upp extra fågelholkar, korgar eller annat som underlättar för fåglarna att häcka just hos dig.
Dokumentera vad du åstadkommit under våren och sommaren. Ta gärna ett foto på holken om du är säker på att inte fågeln störs! Det behövs ingen bild på ägg eller ungar i boet. Till exempel räcker det bra med en bild på mesen när den sitter i holkens hål i trädgården.

Berätta om vad du gjort

Skriv gärna några rader om ditt holkprojekt eller vad du gjort i trädgården för att fåglarna ska trivas.
Publicera gärna det på NOFs Facebookgrupp och/eller skicka till tävlingsgeneralen.

Tävlingsgeneral är Anders Silvertärn: joanders@live.se
Vinnare kommer att lottas ut bland alla er som är med och redovisar vad ni gjort för den biologiska mångfalden och de häckande fåglarna. En lyckad åtgärd är då man sett att fåglarna har påbörjat en häckning eller där föräldrarna får fram ungar under säsongen.

sv_SESwedish