Av kenthalttunen

-

10 december, 2021

Kryssa en fågel och bidra till Skådarhjälpen

Lördag 11 december startar Skådarhjälpen.
Det är tionde året i rad som Pär Lydmark arrangerar denna insamling som sammanlagt fått in över en kvarts miljon kronor.
Skådarhjälpen handlar om att kryssa fåglar 11-19 december och bidra med en krona per kryss.

Måndagen den 13 december drar Musikhjälpen igång, i år med temat ”För en värld utan barnarbete”. Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT/SVTPlay och brukar varje år samla in många miljoner kronor till en ofta bortglömd humanitär katastrof. I år handlar det om barnarbete. I dagsläget beräknas 160 miljoner barn i världen tvingas till barnarbete.

– Barnarbete är en konsekvens av fattigdom men bidrar också till att livet i utsatthet fortsätter. När barn måste arbeta i stället för att gå i skolan och lära sig läsa, skriva och räkna blir det ännu svårare för dem att i framtiden få ett tryggt jobb med anständiga villkor. På så vis förstärks fattigdomens onda cirkel, skriver Sveriges Radio på sin webbplats.

För att stötta arbetet med att hjälpa barn bort från tvångsarbete samlar även Sveriges fågelskådare in pengar via Skådarhjälpen. Precis som vanligt är det Pär Lydmark som håller i arrangemanget och det är enkelt att delta.

Läs en intervju med initiativtagaren Per Lydmark på Natursidan

Så här går Skådarhjälpens Musikhjälpenrally till:
• Skåda fåglar från kl 0:00 lördag den 11 dec till klockan 22:00 söndag den 19 december. Försök se så många olika arter som möjligt.
• Rapportera dina observationer på Skadarhjalpen.se.
• Skänk (minst) en krona per art till ”bössan” Skådarhjälpen (länk här). Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen (via Radiohjälpen).
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Det går också bra att bidra utan att vara med i själva Musikhjälpenrallyt – alla egna upplägg och utmaningar uppmuntras.

 

 

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish