Av kenthalttunen

-

5 oktober, 2022

Lappmesar på väg söderut - ska det bli några fynd i Närke?

Det är hög tid att uppmärksamma den stora invasionen av lappmes som pågår sedan några veckor tillbaka här i Sverige! Än så länge är det Norrlandskusten som nåtts av lappmesarna men fler fynd söderöver är sannolikt att vänta i takt med att lappmesarna kommer ned längs kusten (och kanske även i inlandet?). Håll ögon och öron öppna, historiskt sett har lappmesar setts ända ned i Götaland. I höst och vinter kanske det är dags igen…

Tidiga tecken

Redan tidigt denna höst märktes det att något var i görningen. I Hälsingland började talltitor dyka upp varstans, både längs kusten och inlandet på ett sätt som gjorde att man fick misstankar om en större rörelse av titor var på gång. När Juho Könönen efter en fjällvandring i norra Finland skickade ett meddelande med följande uppmuntrande ord 3:e september höjdes förhoppningarna om att även lappmesarna kunde vara i rörelse; ”Hoppas att det blir en massa gråsiska och lappmes hos er i höst. Bägge var otroligt talrika i fjällbjörkskogen!”. Det visade sig vara en bra profetia!

Det hittills sydligaste fyndet gjordes på Hornslandet i Hälsingland redan förra helgen och under veckan som varit tycks lappmesarna ha fyllt på rejält i Västerbotten med dagssummor på upp till tvåsiffriga antal på en lokal i Umeå-trakten vilket är anmärkningsvärt så tidigt på hösten!

Oklart om ursprung

Den stora frågan är förstås var dessa lappmesar kommer från? Sannolikt österifrån från Finland och Ryssland. En misstänkt lappmes på utposten Svenska högarna ger en indikation på östlig härkomst. Vid större invasioner har Hammarö fågelstation fångat lappmesar, dessa kanske har varit av svensk härkomst? Eller fortsätter rörelsen mot SV även detta år.

Det blir spännande veckor framöver att se hur fyndbilden utvecklar sig.
Ett tillägg: än så länge inga direkta indikationer av lappmes-rörelser längs Finska viken eller på Finska västkusten enligt Tiira. Kanske har lappmesarna kommit mer från N-NO? Gissar hejvilt…

Ut och leta

Så mitt upprop till Sverige skådare i höst och vinter, ut och spana lappmes! Klassiska sträcklokaler som samlar upp småfåglar, uddar längs kusten eller naturliga flaskhalsar i inlandet bör kunna ge utdelning.

Skrivet av Johan Södercrantz

Ps. Det finns tre rapporter om lappmes i Närke enligt Artportalen. Alla är från 1960-talet.

Kommentarer

  1. Ässön ligger bra till. 3/10 hade jag tofsmes där vilket inte är så vanligt. Tofsmes även i Södra Karlslundsskogen.
    Så kanske är även andra mesar ute och rör på sig.

    Skrivet av Lars H Johansson den 6 oktober, 2022.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish