Av kenthalttunen

-

8 september, 2022

Lennart ringmärkte Närkes första sammetshätta

Under torsdagsmorgonen flög en sammethätta in i Lennart Erikssons fångstnät vid Venastugan i Rynningeviken i Örebro.
– Jag blev alldeles darrig, det var stort, berättar Lennart.
Det var första fyndet i Närke någonsin, och blott det elfte fyndet i Sverige genom tiderna.

Ville visa en blåhake

Gubbarna i Oset hade planerat att träffas och grilla vid Venastugan i Rynningeviken idag på morgonen. Lennart Eriksson var först på plats och tänkte att han skulle visa de övriga en blåhake som han kanske kunde få i näten. Lennart är ringmärkare och har under många år satt ringar på fåglar vi Märkplats Venan. Han var på plats redan vid sex-tiden – stigar hade han trampat upp redan i tisdags.
– Jag såg att det satt en fågel i näten tidigt, och tyckte att det var en svarthätta. När jag kom lite närmare såg jag den röda ögonringen. Då blev jag alldeles knäsvag och darrig, berättar Lennart.

Förstod att något stort var på gång

Han tog hand om fågeln, la den i fångstsäcken och slog igen näten. Han förstod på en gång att den infångade fågeln skulle locka stort intresse.
Då hade två av de andra “Osetgubbarna”, Thorde Eriksson och Christer Tegebro, anlänt till Venastugan.
– Jag har nog aldrig sett Lennart Eriksson vara så snabb uppför backen. Vi förstod att det var något stort på gång, berättar Thord Eriksson. Snart anlände även Per-Åke Grönvall och Farssan Odelholm.
Lennart Eriksson tänkte direkt att det handlade om en sammetshätta, men ville vara alldeles säker och bad de andra titta igenom om det fanns några andra förväxlingsarter, till exempel svarthakad sångare.
– Men ganska snart konstaterade vi att det handlade om en sammetshätta. Kul, den har jag väntat på i många år, både här och när jag är och ringmärker varje år vid Utklippan i Blekinge.

Några få hann se den rara fågeln

Den rara fågeln larmades ut och Anders Jacobsson, Patrik Strömberg och Albin Mauritzon hann komma för att få se fågeln.
– Jag såg att den inte hade så mycket fett på kroppen, så jag beslutade att släppa ut den så fort vi mätt och vägt och tagit alla mått på sammatshättan, förklarar Lennart.
Fågel flög in en buske intill huset vid Venastugan, men trots att många skådare kom till platsen så gick den inte att återfinna.

En bra dag för Lennart

Men för Lennart blev det en bra dag. Han och Leif Sandgren har beslutat att avsluta ringmärkningsprojektet vid Venan som pågått sedan 1979 och där man ringmärkt 55 000 fåglar.
– Genom åren har vi ringmärkt en lundsångare, några höksångare och så hade vi den rödhuvade törnskatan 2009.
– Men det här slår det mesta, säger Lennart Eriksson.

Foto: Thord Eriksson

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish