Resultat 2015

Under Fågeltornskampen gäller det att komma upp så man får överblick, inte minst om man som tjejgruppen stod vid Rosenbergsstugan i Oset. Från vänster Ami Sundén, Marie Lideús och Åsa Bengtsson. Foto: Anita Ahlberg

Rysjötornet lyckades bäst när Fågeltornskampen avgjordes under lördagen. Tornet som bemannades av Ronnie Lindqvist och Per Karlsson Linderum lyckades pricka in 85 arter under de åtta timmar kampen pågick.

Från tornet lyckades laget också se en rostgumpsvala, det tredje fyndet i Närke genom tiderna.

Sex lag från Närke deltog i Fågeltornskampen, som är en nationell tävling där cirka 80 torn deltog.

 

I Finland har Fågeltornskampen pågått i många år. I Sverige var det det femte upplagan av Fågeltornskampen. Nytt för i år var också att skådarna i Danmark har anslutit sig till de numera skandinaviska lättsamma tävlingsformen.

Det handlar om att hitta så måna arter som möjligt under åtta timmar. I år avgjordes kampen under lördagen. Sex lag/torn i Närke deltog i tävlingen som inleddes klockan fem på lördagsmorgonen.

– Vi står i skuggan och har västvinden i nosen, så lite tjurigt är det allt, konstaterade Nils-Erik Ström som bemannade det nybyggda tornet i Välakärren vid Vibysjön.

Bara på andra sidan vägen stod Tage Carlson och Rolf Hagström i tornet med utsikt över Vibysjön. Där låg solen på redan tidigt på morgonen och tornet innebar att det blev lä för laget.

– Här håller vi redan på att ta av oss, berättade Tage Carlsson vid 9-tiden.

I Björka lertag utanför Kumla var det också blåsigt och kallt.

– Men en silltrut och en uppvisning av en pilgrimsfalk värmde, sa Jonas Engzell som stod i tornet tillsammans med Bengt Andersson.

I Oset hamnade tjejgänget i skuggan och blåsten vid Rosenbergsstugan. Som tur var det enkelt att gå in i stugan och tända en brasa.

– Och så hade vi både gravand och mindre hackspett, berättade Åsa Bengtsson som bildade lag tillsammans med Ami Sundén, Anita Ahlbeg, Marie Lideús och Anna Karin Törnblom.

I norra tornet vid Tysslingen stod Lennart Eriksson och Kent Halttunen som fick god hjälp av Cecilia Brehmer, Arne Liundh och Marianne Johansson. Här värmde solen och den lilla träddungen intill tornet gav välbehövlig lä.

– Inga stänkare i dag men ändå några udda arter för den här lokalen, menade Lennart Eriksson och tänkte på svarthakedopping, silvertärna och stenfalk.

I Rysjötornet var det flera högtidsstunder under tävlingstimmarna. Först en ägretthäger, sedan fjällpipare och till sist en rostgumpsvala som visade upp sig under en stund innan den försvann.

– Tja, inte så illa, sa Ronnie Lindqvist som bildade lag tillsammans med Per Karlsson Linderum.

Rostgumpsvalan var det tredje fyndet i Närke genom tiderna. Det första var var 6 maj 1966 i Asker, upptäckare den gången var Jan Gunnarsson. Det var för övrigt det första fyndet i Sverige någonsin. Det andra fyndet i landskapet var 29 maj 1997 i Rynningeviken, och Magnus Köpman var upptäckare.

– En bra dag trots att vi bommade till exempel pilfink, grönfink och gulsparv, konstaterar Ronnie Lindqvist.

 

Så här ser den preliminära slutställningen ut för tornen i Närke:

1. Rysjötornet, Kvismaren 85 arter

2. Norra tornet, Tysslingen 74 arter

3. Rosenbergsstugan, Oset 53 arter

4. Tornet, Vibysjön 48 arter

5. Välakärren, Vibysjön 46 arter

6. Björka lertag, Kumla 42 arter

Rysjötornet med sina 85 arter hamnade preliminärt på en elfte plats i Sverige. Ottenby södra lunden på Öland och Stockviken på Gotland delade på Sverigesegern med 106 arter vardera.

sv_SESwedish