Av kenthalttunen

-

6 oktober, 2023

Lyckan att hitta en gps-sändare utanför Sköllersta

Den 28 juli kom en vädjan om hjälp.
En skräntärna försedd med gps-sändare hade förmodligen blivit slagen av en duvhök.
Sändaren låg still men gav signaler och fanns i skogen söder om Sköllersta.

Toppen om den går att hitta

Ulrik Löthberg, från Projekt Skräntärna, skickade ett mejl till några skådare i Närke.
”En av våra skräntärneungar med gps-logger har blivit tagen av en rovfågel. Antagligen har loggern lossnat från fågeln och ligger för sig själv. Gpsen är vit 2× 2× 4 cm och svart på en sida.  Skulle vara toppen om den går att hitta.” 

Lennart Eriksson letar.

Det handlade om en skräntärna som ringmärktes den 21 juni  i år vid Stenarna i Björns skärgård i norra Uppland. Många unga skräntärnor söker sig in till Hjälmaren under sommaren för att födosöka. Den 27 juli hade den förmodligen blivit slagen av en duvhök.

Den 30 juli åkte Lennart Eriksson ut för att leta, men hade svårt att hitta en lämplig väg in till platsen söder om Sköllersta. Samma dag åkte även Ronnie Lindqvist och sambon Gun Isacson ut för att leta av loggern. De hittade resterna av fågeln, men ingen gps-sändare och meddelade Ulrik detta.

Ny position

Ulrik skickade en ny position, inte från den gamla. Den 1 augusti åkte Lennart och Ronnie ut för att leta. Och den här gången gick det lite bättre.
– Det var att ganska snällt område i ett skogshygge. Och efter en stund hittade Lennart både färgringen och alumiumringen som suttit på skräntärnan, berättar Ronnie.

Aluminiumring och färgring.

Men de hittade ingen gps-sändare.

Flyttade räven på sändaren?

Ny kontakt med projektledaren Ulrik Löthberg. De fick en ny position på var gps-sändaren kunde finnas. Det var på en plats 200 meter från den ursprungliga. Och det var ju också lite underligt att sändare hade kunnat flytta på sig om fågeln var död. Ronnie och Lennart gav sig ut på en ny sökrunda, men även denna gång utan resultat trots flera timmars letande i terrängen.
– Vi spekulerade i om det var en räv eller möjligen någon kråkfågel som flyttat på sändaren, berättar Ronnie.

Låg väl synligt

Till slut, den 15 augusti, kom Ulrik Löthberg själv till Närke. Han och Ronnie åkte ut till platsen och lyckade hitta sändare. Den låg inte mer än 20 meter från den senaste utsatta positionen och helt öppet på marken.
– Skönt att vi kunde hitta den till slut, säger Ronnie.

Många skräntärnor söker sig in till Hjälmaren för att födosöka under sommaren. Så här ser flygturen ut för skräntärnan med gps-sändaren.

 

 

Fakta om skräntärnan

Det häckande beståndet räknas med jämna mellanrum i hela Östersjöområdet (Sverige, Finland och Estland).
Under 1970-talet fanns 2 200 par (varav cirka 900 i Sverige) och 44 kolonier, men minskat sedan under många år. 1984 fanns drygt 1 800 par och 36 kolonier och 1992 fanns 1 500 par och 25 kolonier. 1999 fanns det i Sverige bara nio kända kolonier och minst 86 ensamma par, vilket innebar något mer än 500 par totalt.
Det har sedan legat stilla på 500 par för att öka något till 565 par 2017, men ner något till 511 par år 2019.
Projekt Skräntärna har tillsammans med berörda länsstyrelser arbetat med det åtgärdsprogram för hotade arter som Naturvårdsverket har tagit fram. Det har till exempel inneburit arbete med att minska predationen i kolonierna, vilket på vissa platser fortfarande är ett problem, främst från havsörn.
Det har inneburit att skräntärnan åter börjat öka i Sverige och under 2022 häckade 783 par skräntärna i Sverige.
– På senare tid har vi också underlättat för tärnorna då vi restaurerat häckningsplatser genom att återuppbygga grusbankar och ta bort kraftigare vegetation. Det tar minst fyra år för en tärna att bli häckningsmogen, så den ökning vi nu ser är en effekt av arbete som utfördes under åren 2015–2018, säger Ulrik Lötberg.

 

 

 

 

sv_SESwedish