Av kenthalttunen

-

13 april, 2023

NOF hjälper berguven med ytterligare en bostad

Ytterligare en bolåda avsedd för berguv har blivit uppmonterad i en bergtäkt i vårt område.
– Kul att vi får gehör för vårt fågelskyddsarbete och att vi på det här sättet kan hjälpa utsatta fågelarter, säger Ronnie Lindqvist, ordförande för Närkes Ornitologiska Förening, NOF.

Fåtal revir i landskapet

BirdLife Sverige genomförde under åren 2019 och 2020 en landsomfattande inventering av berguv. Hundratals ideella fågelskådare inventerade berguvar för att kartlägga förekomst och utbredning i Sverige. Efter populationstoppen 1998–1999, till följd av räddningsaktioner med avel och utplantering, har det varit en minskning nationellt på 23 procent: från 612 revir till 458 revir.
I vårt landskap visade inventeringen att det bara finns ett fåtal  (färre än tio) revir kvar och paren har svårt att få ut ungar. De flesta kända reviren är också knutna bergtäkter.

Fjärde bolådan på plats

I samband med det började Närkes Ornitologiska Förening arbeta för att sätta upp bolådor i anslutning till bergtäkterna, allt för att berguven ska om möjligt få en bättre och tryggare häckningsplats. I dagarna monterades den fjärde bolådan upp vid en av bergtäkterna i vårt landskap.
– Kul att vi får gehör för vårt arbete, och kul också att företagen som driver bergtäkterna visar ett stort intresse för att hjälpa berguvarna, förklarar Ronnie Lindqvist.

Lyckad häckning redan första året

För lite mer än två år sedan kom den första bolådan på plats, och det blev ett lyckat resultat på en gång. Paret sökte sig till bolådan och fick ut två ungar.
– Det var verkligen lyckat. Nu hoppas vi på fler sådan bra resultat, säger Ronnie.
Projektet med bolådor för berguv har varit möjligt bland annat genom ett frikostigt bidrag från Hopajola.
Vid sidan av bolådorna för berguv har NOF också monterat upp två bolådor för pilgrimsfalk, båda finns inne i Örebro.

 

 

sv_SESwedish