Av kenthalttunen

-

5 maj, 2021

Ökenpipare upptäckt i Tysslingen - första fyndet i Närke

Under tisdag eftermiddag upptäckte Toni Berglund en vadare i norra Tysslingen som han tyckte såg ut som en misstänkt ökenpipare. Han lyckades ta några usla foton genom tuben innan fågeln försvann.
På onsdag förmiddag hittades fågeln på nytt vid Blackstaåns mynning och kunde larmas ut som en ökenpipare.
Om ökenpiparen godkänns av Rrk är det första fyndet någonsin i Närke.

Skådaren Toni Berglund från Karlskoga är ofta i Tysslingen för att titta på fåglar. Och han har en viss erfarenhet av att hitta rariteter på lokalen; många minns när han hittade en tjockfot den 5 juli 2013 i norra Tysslingen.

Udda och svårobsad pipare

Under tisdag eftermiddag spanade Toni Berglund efter vadare i norra delen av Tysslingen, vid Blackstaåns mynning. Plötsligt fick en syn på en udda pipare, en som påminde om en ökenpipare.
– Det var långt håll och jag försökte få till några foton genom tubkikaren men tyckte inte att något blev bra, berättar Toni.
Han försökte också att ringa några andra skådare för att få hjälp att artbestämma fågeln. Under tiden hann den försvinna bakom en av vallarna vid ån. Toni åkte runt för att se om han kunde få fatt i den misstänkta ökenpiparen från västra sidan av Blackstaån men hittade inte fågeln trots flera timmars letande.
När han kom hem och tittade på bilderna i sin dator såg han några halvdåliga bilder som han skickade till mer erfarna kompisar, och mycket tydde nu på att det var ökenpipare alternativt mongolpipare.
Toni Berglund tog kontakt med undertecknad på onsdag morgon och skickade med en bild med sina upplevelser.

Regn och blåst störde

Trots regn från sidan var det bara att ge sig ut till norra delen av Tysslingen och leta. I regnet och blåsten var det svårt att få tubkikaren att stå still men efter en stund uppenbarade sig fågeln. Ove Petterson och Lennart Eriksson anslöt i den stötiga vinden och kraftiga regnet. Efter några minuter hade vi alla sett den troliga ökenpiparen och den kunde larmas ut. Men det var stört omöjligt att fånga den på bild. Regnet och blåsten var försvårande omständigheter, liksom avståndet och att ökenpiparen hade en förmåga att snabbt försvinna bakom grästuvorna.
Snart kom flera skådare till platsen och kunde se fågeln, och några fick hyggliga foton på den möjliga ökenpiparen, bland andra Albin Mauritzon, Andreas Sandberg och Anders Jacobson.
– Kul att den gick att hitta igen, sa Toni Berglund när han fått reda på att fågeln återupptäckts.

Första fyndet i Närke?

Om Regionala Rapportkommittén, Rrk, godkänner fyndet är det första fyndet av ökenpipare i Närke. En ökenpipare är observerad på Gotland under tiden 29 april – 3 maj i år. Är den möjligen den fågeln som flyttat på sig?
Även förra året sågs en ökenpipare vid Frövisjön i Västmanland den 6 juni. Annars är arten oftast observerad på Gotland och Öland.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish