Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Årets gulsparv 2016 – Annika, Åsa och Ami
Årets gulsparvpris går till Annika Lorin, Ami Sundén och Åsa Bengtsson.
Det är Närkes Ornitologiska Förening som delar ut priset och de tre får priset för att de med små medel och social samvaro lockar tjejer och kvinnor in till fåglarnas värld.
Annika, Ami och Åsa är ansvariga för tjejgrupperna inom Närkes Ornitologiska Förening.
Närkes Ornitologiska Förening instiftade för tre år sedan ett pris kallat Årets gulsparv. Det ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelskydd, fågelintresse eller fågelforskning.
I samband med föreningens årsmöte på torsdagskvällen delades priset ut för tredje gången. Annika Lorin, Ami Sundén och Åsa Bengtsson får vardera 3.000 kronor och en snygg akvarell av konstnären Stefan Gustafsson.
Här är motiveringen:
Årets gulsparvpris 2016 går till tre personer som lockar nya individer att utveckla sitt fågelintresse. Med små enkla medel och lite härlig social samvaro får de denna växande skara av skådare att ta sig in i en mansdominerad värld. Årets gulsparvpris går till tre personer, som under många år och genom sitt uppoffrande engagemang, har fått tjejer och kvinnor att trivas i naturen och bland fåglarna.
För över 20 år sedan startade Annika Lorin den första tjejgruppen inom Närkes Ornitologiska Förening.
– Det var bara tio procent av medlemmarna då som var tjejer, och jag tyckte det behövdes en grupp som kunde utvecklas på egen hand, berättar hon.
För sex år sedan startades ytterligare en tjejgrupp inom föreningen. Efterfrågan fanns och Ami Sundén och Åsa Bengtsson drog igång ytterligare en grupp för tjejer som ska fungera som en språngbräda in i föreningens alla andra aktiviteter.
– Vid sidan av fåglarna tror jag det är viktigt med det sociala, säger Åsa Bengtsson.
Därför satsar tjejgrupperna inte bara på att vara ute i fält och skåda fågel; de genomför också flera inomhusmöten för att lära sig med om olika grupper av fåglar. Ofta kommer någon med specialkunskaper, samtidigt som man serverar en enkel måltid till självkostnadspris.
Är det skillnad mellan män och kvinnor som skådar fågel?
– Egentligen inte så mycket, men som kvinna kanske man vågar vara lite mer osäker. Man ropar inte automatiskt ut vad det är för art man ser utan man vågar fundera lite och resonera med de andra, säger Ami Sundén.
Annika Lorin, Ami Sundén och Åsa Bengtsson får ta emot priset ikväll i samband med att Närkes Ornitologiska Förening genomför sitt årsmöte på Vasakyrkan i Örebro
De tidigare pristagarna är:
Olle Liljedahl 2014
Märkplats Venan 2015
Fotnot. För 20 år sedan fanns det cirka 10 procent tjejer/kvinnor inom Närkes Ornitologiska Förening. Idag är 31 procent av medlemmarna kvinnor. Tittar man på förra årets aktiviteter inom föreningen var 46 procent av de som deltog kvinnor.