Årets gulsparv 2022 – Åke Pettersson

Åke Pettersson tilldeles Årets gulsparvpris på 10 000 kronor. Han får priset bland annat för att han sedan 1980 varje år inventerat Rysjön i Kvismaren.

Åke Pettersson får årets gulsparvpris

Årets gulsparvpris går till Åke Pettersson för att han under hela sitt liv inventerat fåglar i Närke.
– Jag gillar att räkna, både fåglar och människor, säger Åke och skrattar.
Åke får också priset för att han var med och bildade Närkes Ornitologiska Förening 1978, och sedan dess har han på olika sätt varit förtroendevald i NOF och i Birdlife Sverige.

Fågelbordet var en bra skola

Redan som liten knatte började Åke Pettersson intressera sig för fåglar. Familjen bodde i Hardemo och hade ett fågelbord utanför köksfönstret. På köksbordet låg en fågelbok och båda föräldrarna var naturintresserade.
– Det där med ett fågelbord var en bra skola för att lära sig fåglar, berättar Åke.
Familjen flyttade till Asker och närheten till Kvismaren och fågelstationen lockade. Där kunde Åke och hans bröder låna nät för att kunna börja ringmärka fåglar i närheten av bostaden.
– Jag började göra noteringar i mina fågelböcker 1962, då var jag tolv år, säger Åke.
Tio år senare var det dags att börja inventera Sottern: där fanns storlommar och andra sjöfåglar som var intressanta. Den årliga inventeringen pågick till 1994. När NOF tog över de årliga inventeringarna 2017 var Åke självklart med.
– Men oj vad antalet häckande storlommar har minskat i sjön.

Inventerat Rysjön i 43 år

När Rysjön bildades i Kvismaren fanns Åke med för att inventera. Första inventeringen genomfördes 1980, redan innan Rysjön iordningställdes. 1981 genomfördes arbetena och 1982 kom de första sjöfåglarna till det intressanta området. Sedan dess har Åke gjort åtta besök varje år som ingår i inventeringen, och så ytterligare tre-fyra för att komplettera undersökningen.
– När man inventerar ser man fåglarna på ett annat sätt. Jag ser att doppingen häckar på samma plats, och också hur de beter sig. Det gör fågelskådningen lite mer intressant, förklarar Åke.
När han flyttade till Ormesta för tio år sedan var området bara en åker som inte innehöll särskilt många häckande fåglar. Ändå började Åke göra sina inventeringsrundor och nu finns det ett antal häckande fågelarter i villaträdgårdarna.
– Jag har alltid gillat att räkna. I jobbet på Statistiska centralbyrån räknade jag människor, och på fritiden har det handlat om fåglar, säger Åke som numera är pensionär.

Var med och bildade NOF

Vid sidan av inventeringarna har Åke Pettersson gjort stora insatser i NOF och i BirdLife Sverige. Han var med och bildade NOF 1978, satt i styrelsen i tio år, var redaktör för Fåglar i Närke i elva år. Han satt också med i Regionala rapportkommittén i Närke i 20 år.
Föreningsengagemanget fortsatte när han 1998 blev invald i styrelsen för Sveriges Ornitologiska Förening (Birdlife Sverige). Efter många år som vice ordförande avgick han 2019, men har fortfarande kvar flera viktiga uppdrag för riksföreningen, bland annat jobbar han med våtmarksfrågor, sitter med i beredningen för Alvins fond och Erik Rosenbergs minnesfond.
– Jag har gillat fåglar i hela mitt liv, och jag är ute nästan varje dag under året och skådar fåglar, säger den lågmälde och ödmjuke Åke Pettersson.

Motivering:


Årets gulsparvpris går till en lågmäld och klok person som ägnat hela sitt liv åt fåglarna, fågelskyddet och fågelföreningarna. För 44 år sedan var han med och bildade Närkes Ornitologiska Förening: i 20 år satt han i styrelsen, var redaktör för Fåglar i Närke och ledamot i Regionala rapportkommittén. Nästa 20 år jobbade han för fåglarna och fågelskyddet som förtroendevald i Birdlife Sverige, ett engagemang som fortfarande pågår. Men Årets gulsparvpris går framför allt till en som ägnat hela livet åt att inventera fåglar, bland annat har han varje år sedan 1980 inventerat våtmarksfåglarna i Rysjön i Kvismaren.

Åke Petterssons fågel-CV:

1978-1988        Styrelseledamot (bla sekreterare) i NOF
1978-1989         Redaktör, ansvarig utgivare, Fåglar i Närke
1978-1998         Ledamot, Rrk (regionala rapportkommittén)
1998-2019         Styrelseledamot Birdlife Sverige, v ordf 2003-2016 (Sveriges Ornitologiska Förening)
1998-2019        Sammankallande BLFs Fågelskyddskommitté, ansvarig för våtmarksfrågorna
1972-1993         Inventerat Sottern
1981-                  Inventerat Rysjön i Kvismaren

Åke har fortfarande flera uppdrag för riksföreningen: sitter i en arbetsgrupp för våtmarksfrågor, styrelsen för Erik R:s minnesfond, Beredningskommittén f Alvins fond.

sv_SESwedish