Svanrasten 2024

Sångsvan med gul halsring, märkt i Tyskland 2021, på kort besök i Tysslingen.

Det blev ännu en kort svanrast i Tysslingen denna vår. De första sångsvanarna, anlände den 2 mars vilket är en hyggligt normal ankomsttid.
Under många dagar var det ”bara” några hundra sångsvanar på plats; det dröjde till den 15 mars innan antalet var över 1 000.
Som mest räknade svangeneral Helny Olsson & Co in 2 848 sångsvanar; de gjorde de den 22 mars. Fyra dagar senare tömdes norra delen av Tysslingen och svanarna flög vidare mot nordost.
Om man jämför de senaste åren det färre och färre dagar då det är relativt många svanar.  År 2019 var det med än 400 sångsvanar under 31 dagar. Det kan jämföras med under 2024 då det rastade mer än 400 svanar under endast 14 dagar.

Halsmärkt svan från Tyskland

Den 6 mars 2024 gästades norra delen av Tysslingen av en halsmärkt svan (det är numera ovanligt med halsmärkta svanar). Det var en sångsvan med gul halsring: 4R60. Den är märkt i Tyskland i december 2021. Det finns åtskilliga observationer på den svanen i Tyskland, främst vintertid. Observationen i Tysslingen var den första i Sverige och den första observationen av svanen utanför Tyskland.
Mindre sångsvan, som brukar locka en del besökare, fanns också att kika på under svanrasten i Rånnesta. Redan den 24 februari dök de första upp och sågs sedan näst intill dagligen till den 26 mars. Som mest var det fyra exemplar på plats.

Spetsbergsgässen ökar

Antalet rastande spetsberggäss har också ökat kraftigt under de senaste åren. Redan den 1 mars kunde man räkna in närmare 1 000 rastande spetsbergsgäss på Rånnestamaden. De stora flockarna fanns kvar i norra delen av Tysslingen fram till den 24 mars, och i området fram till den 9 april. Som mest, den 23 mars, räknade Lennart Eriksson och Kent Halttunen in 4 579 spetsbergsgäss i Tysslingeområdet.

sv_SESwedish